Категорія
Новини
Дата

Будівництво житла відновилося в усіх регіонах, віддалених від бойових дій. Забудовники підвищили ціни навіть у доларах

В Україні спостерігається відновлення будівництва в усіх областях, віддалених від бойових дій. Цифри у цінниках зросли навіть у валюті порівняно з довоєнним рівнем, свідчать дані дослідження компанії ЛУН.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Київ і передмістя – тільки на початку свого відновлення, хоча і демонструють позитивну динаміку, зазначають аналітики. У Києві відновили роботу на 43 будівельних майданчиках, що становить 23% від довоєнного рівня. 
  • У Київській області 45 житлових комплексів продовжують будівництво, і це 25% від загальної кількості. Забудовники підвищили середню ціну за квадратний метр у столиці на 4,4%, до $1410 за кв. м, в області – на 12,2%, до $765 за кв. м.
  • Внутрішня міграція вимушених переселенців у західні області та віддаленість від зон бойових дій сформували оптимістичне підґрунтя для відновлення ринку. В цих областях спостерігається найбільший відсоток продовження робіт на будівельних майданчиках. Волинська область – 92% відновили будівництво, Рівненська – 92%, Івано-Франківська – 89%, Закарпатська – 88%, Тернопільська – 85%, Львівська – 81%, Хмельницька – 77%, Чернівецька – 62%. Цифри у цінниках у західних регіонах зросли від 6,7% у Чернівецькій області до 15,5% у Хмельницькому регіоні, що є найвищим показником по країні.
  • Відновлення центральних областей прямо пов’язано з віддаленістю від фронту. Черкаська область відновила будівництво 92% новобудов, Вінницька – 85%, Полтавська – 76%, Дніпропетровська – 41%. Щодо Кіровоградської області немає інформації про відновлення будівництв, але є перший забудовник, що відкрив продажі на своєму об’єкті. Ціни за метр зросли від 4% у Полтавській області до 12,4% у Вінницькій.
  • У південних областях найбільш позитивна ситуація на Одещині. На сьогодні там відновлено 56% будівництв. З регіонів, наближених до бойових дій, Одеса демонструє найбільшу стійкість і одна з перших у країні продовжила будівництво. Середня ціна метра в Одесі зросла на 2,5% від довоєнного. Запорізький регіон відновив роботу на двох майданчиках, що становить 11% від усіх новобудов.
  • Північні області, що були у безпосередній близькості від бойових дій або навіть взяли на себе удар війни, також демонструють відновлення будівництва. Житомирська область – 41% новобудов поновили роботу, Чернігівська – 17%, Сумська – 11%, а це перші два будівельних майданчики.
  • Найскладніша ситуація – на сході. Наразі є перший забудовник у Харкові, який продовжив будівництво житлового комплексу, і ще на 12 об’єктах забудовники відкрили можливість придбати квартиру в новобудові.
Будівництво житла відновилося в усіх регіонах, віддалених від бойових дій. Забудовники підвищили ціни навіть у доларах /Фото 1
Будівництво житла відновилося в усіх регіонах, віддалених від бойових дій. Забудовники підвищили ціни навіть у доларах /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Сума збитків через руйнування житлового фонду за минулий тиждень зросла ще на $5,5 млрд. На 25 травня загальна сума збитків житлового фонду становить $39,3 млрд, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить». 

Найбільше від руйнування житлового фонду постраждали Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Загалом через війну пошкоджено, зруйновано чи втрачено понад 44 млн кв. м житла українців. 

Україні потрібно побудувати декілька десятків тисяч квартир. Перші квартири переселенці мають отримати через три-чотири місяці, заявляв в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні