Бундестаг /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Бундестаг ухвалив бюджет на 2024 рік із €7,6 млрд фінансової допомоги Україні

Бундестаг Фото Getty Images

Депутати Бундестагу ФРН ухвалили в цілому бюджет країни на 2024 рік, в якому на допомогу Україні передбачено близько €7,6 млрд. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на власного кореспондента.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Федеральний бюджет було ухвалено в другому і відразу в третьому читанні. «За» віддали голоси 388 парламентаріїв правлячої коаліції, «проти» проголосували 279 депутатів.
  • Цьогоріч уряд ФРН може витратити €476,81 млрд. Чисті запозичення передбачені у сумі понад €39 млрд.
  • На допомогу Україні в документі закладено близько €7,6 млрд.
  • Для Міноборони Німеччини передбачено цьогоріч на €1,8 млрд більше проти минулого року. Зокрема, €520 млн на закупівлю військової техніки та обладнання для передачі.
  • Тепер бюджет мають затвердити члени Бундесрату – представництва 16 федеральних земель.

Контекст

За даними Кільського інституту світової економіки, до кінця жовтня 2023 року Німеччина надала військову допомогу Україні на понад €17 млрд. Це упʼятеро більше проти Данії, другого за обсягами допомоги спонсора серед країн ЄС. 

Найбільшим донором залишаються США. З початку великої війни Вашингтон виділив Києву $71,3 млрд, з яких $43,8 млрд – на військову підтримку. Окрім США і Німеччини найбільшими надавачами військової допомоги Україні дослідники називають Велику Британію, Норвегію, Данію, Польщу, Нідерланди, Канаду, Швецію і Фінляндію.

В перерахунку відповідно до розміру ВВП найщедрішими донорами допомоги Україні дослідники визначили Литву, Естонію, Норвегію, Данію, Латвію, Словаччину, Польщу, Нідерланди, Фінляндію та Чехію. Важливим джерелом фінансової й гуманітарної підтримки України є Японія.

Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.

Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї в критичний момент конфлікту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні