Ріші Сунак /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Гарантії безпеки» і $3 млрд військової допомоги. Що британський премʼєр Сунак привезе до Києва

Ріші Сунак Фото Getty Images

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 12 січня відвідає Київ, повідомила пресслужба британського уряду. Очікується, що Сунак оголосить про виділення Україні 2,5 млрд фунтів (близько $3 млрд) військової підтримки наступного року. Також будуть підписані двосторонні «гарантії безпеки». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сунак оголосить про виділення Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів на військові цілі, що на 200 млн фунтів більше, ніж у попередні два роки, йдеться у повідомленні британського уряду.
  • Пакет допомоги від Великої Британії включатиме ракети великої дальності, засоби протиповітряної оборони та артилерійські снаряди. 
  • Близько 200 млн фунтів стерлінгів планується спрямувати на безпілотники, зокрема розвідувальні, ударні та морські дрони дальньої дії.
  • Під час візиту Сунак планує зустрітися з рятувальниками, які ліквідовують наслідки російських авіаударів, і оголосить про виділення 18 млрд фунтів стерлінгів на гуманітарну допомогу та допомогу у зміцненні енергетичної інфраструктури України.
  • Крім того, Велика Британія виділить фінансування та ресурси для вивчення англійської мови в Україні.

Ключова цитата

«Велика Британія також не відступить. Ми будемо разом з Україною в її найтемніші години і в кращі часи, що прийдуть. Британія вже є одним з найближчих партнерів України, тому що ми визнаємо, що їхня безпека – це наша безпека […] Сьогодні ми йдемо далі, збільшуючи нашу військову допомогу, надаючи тисячі найсучасніших безпілотників і підписуючи нову історичну безпекову угоду, щоб надати Україні гарантії, яких вона потребує на довгострокову перспективу», – заявив Ріші Сунак.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. Велика Британія – перша країна, яка уклала остаточну угоду.

У 2022 році Велика Британія виділила 2,3 млрд фунтів стерлінгів на військову допомогу Україні, стільки ж у 2023-му. Також Лондон ініціював операцію «Інтерфлекс» для підготовки українських військовослужбовців, в якій беруть участь ще 10 держав.

Наприкінці грудня 2023 року міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон у 2024 році не зменшить рівень військової підтримки України або й навіть зможе його збільшити.

Він наголосив, що повномасштабна агресія РФ проти України є однією з головних загроз глобальній безпеці.

Кемерон вважає, що Велика Британія може зробити більше для збільшення кількості зброї та обладнання, що виробляють британські оборонні компанії, які прагнуть відновити запаси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні