Олаф Шольц /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина цьогоріч передасть Україні військову допомогу на понад €7 млрд

Олаф Шольц Фото Getty Images

Німеччина має намір надати понад €7 млрд у вигляді військових товарів Україні у 2024 році, повідомив канцлер Олаф Шольц після переговорів із президентом США Джо Байденом.

Ключові факти

  • Шольц зазначив, що під час телефонної розмови вони із Байденом погодились, що необхідно продовжувати надавати Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку.  
  • «У 2024 році Німеччина надасть військові товари на суму понад €7 млрд», – повідомив Шольц.

President Biden and I agree: we want to continue to provide Ukraine with financial, humanitarian and military support. Today, I spoke to @POTUS on the phone. Germany is providing more than seven billion euros in military goods in 2024.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) January 16, 2024
  • У Білому домі повідомили, що сторони домовилися про постійну непохитну підтримку України з боку своїх країн перед лицем російсько-агресорської війни. 
  • Шольц та Байден також підтвердили свою підтримку права Ізраїлю на самооборону та обговорили необхідність захисту цивільних осіб у Газі та забезпечення вільного надходження життєво необхідної гуманітарної допомоги людям, які її потребують.

Контекст

За даними Кільського інституту світової економіки, до кінця жовтня 2023 року Німеччина надала військову допомогу Україні на понад €17 млрд. Це упʼятеро більше, ніж Данія, другий за обсягами допомоги спонсор серед країн ЄС. 

Найбільшим донором залишаються США. З початку великої війни Вашингтон виділив Києву $71,3 млрд, з яких $43,8 млрд – на військову підтримку. Окрім США і Німеччини найбільшими надавачами військової допомоги Україні дослідники називають Велику Британію, Норвегію, Данію, Польщу, Нідерланди, Канаду, Швецію і Фінляндію.

В перерахунку відповідно до розміру ВВП найщедрішими донорами допомоги України дослідники визначили Литву, Естонію, Норвегію, Данію, Латвію, Словаччину, Польщу, Нідерланди, Фінляндію та Чехію. Важливим джерелом фінансової й гуманітарної підтримки України є Японія.

Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.

Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні