Юлія Свириденко і Олексій Соболєв. /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

€50 млрд від ЄС попри перешкоди Орбана. Юлія Свириденко та Олексій Соболев з Мінекономіки пояснюють, коли будуть гроші і що за них треба зробити

6 хв читання

Юлія Свириденко і Олексій Соболєв. Фото Колаж Анна Наконечна

Україна отримала фінансування від Євросоюзу на найближчі чотири роки. Як працюватиме Ukraine Facility на €50 млрд? Експлейнер від Юлії Свириденко та Олексія Соболева з Міністерства економіки.

Вдень 1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалось ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилась почати з Україною перемовини про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Зараз програму підтримали усі 27 лідерів держав-членів ЄС. Український уряд очікує отримати від ЄС цьогоріч €18 млрд, з них €4,5 млрд – до кінця першого кварталу. Це – найбільше іноземне джерело фінансування держбюджету України на найближчі роки. Кошти надходитимуть раз на квартал, але за умови, що уряд виконуватиме дії, прописані у «Плані України».

Цей документ до кінця лютого має затвердити Європарламент. У ньому українська сторона зібрала перелік необхідних кроків для реформування країни, а також описала макроекономічну рамку на найближчі чотири роки і визначила пріоритетні галузі для подальшого розвитку економіки.

Як працюватиме механізм Ukraine Facility, з чого він складається та що це дасть Украні?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні