Категорія
Новини
Дата

Брюссель проводить аудит постачання зброї в Україну країнами ЄС після заяви Шольца про недостатню допомогу – FT

Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів.

Ключові факти

  • EEAS, яку очолює Жозеп Боррель, планує підготувати висновки до саміту лідерів ЄС, що запланований на 1 лютого.
  • Аудит буде опиратися на матеріали, надані державами ЄС у відповідь на запити EEAS. При цьому, як зазначив один із співрозмовників видання, деякі країни не бажають ділитися повними даними.
  • Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.
  • Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту, зазначає FT. 

Контекст

За даними Кільського інституту світової економіки, до кінця жовтня 2023 року Німеччина надала військову допомогу Україні на понад €17 млрд. Це упʼятеро більше, ніж Данія, другий за обсягами допомоги спонсор серед країн ЄС. 

Найбільшим донором залишаються США. З початку великої війни Вашингтон виділив Києву $71,3 млрд, з яких $43,8 млрд – на військову підтримку.

Окрім США і Німеччини найбільшими надавачами військової допомоги Україні дослідники називають Велику Британію, Норвегію, Данію, Польщу, Нідерланди, Канаду, Швецію і Фінляндію.

В перерахунку відповідно до розміру ВВП найщедрішими донорами допомоги України дослідники визначили Литву, Естонію, Норвегію, Данію, Латвію, Словаччину, Польщу, Нідерланди, Фінляндію та Чехію. Важливим джерелом фінансової й гуманітарної підтримки України є Японія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні