Категорія
Новини
Дата

Bunge і Viterra оголосили про злиття. Угода передбачає створення агрогіганта вартістю $34 млрд

Американський зерновий трейдер Bunge і Glencore, що підтримується Viterra, обʼєднуються в межах угоди на $8,2 млрд, пише Reuters. Таким чином вони створюють одне з найбільших у світі сільськогосподарських підприємств вартістю $34 млрд. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угода наближає Bunge у глобальному масштабі до провідних конкурентів Archer-Daniels-Midland та Cargill і буде ретельно вивчена антимонопольними регуляторами.
  • Акціонери Viterra отримають близько 65,6 млн акцій Bunge на суму близько $6,2 млрд та близько $2 млрд готівкою. Bunge також візьме на себе борг Viterra у розмірі $9,8 млрд.
  • Згідно із заявою, Bunge, чия ринкова вартість становить близько $14 млрд, а борг за вирахуванням коштів – близько $2,7 млрд, заплатить 75% угоди акціями та 25% готівкою.
  • Злиття зміцнить бізнес Bunge з експорту зерна та переробки олійних культур як другого у світі експортера кукурудзи та сої, де вона має меншу присутність, ніж ADM та Cargill. Угода також розширить можливості фізичного зберігання та обробки зерна Bunge у найбільшому експортері пшениці в Австралії, де наразі компанія управляє лише двома елеваторами та портовим терміналом у західній частині країни. 
  • Очікується, що злиття завершиться в середині 2024 року і протягом трьох років принесе близько $250 млн річної валової операційної синергії до оподаткування.
  • Придбання Viterra принесе Bunge виторг, який у 2022 році становив $67,2 млрд, що більше відповідає виручці ADM, продаж якої минулого року становив майже $102 млрд.

Контекст

Bunge вже є найбільшим у світі переробником олійних культур, і аналітики кажуть, що вона та переробні підприємства Viterra можуть зіткнутися з контролем з боку регулюючих органів у Канаді та Аргентині.

Bunge минулого року була найбільшим експортером кукурудзи та сої з Бразилії, головного у світі джерела основних культур для виробництва кормів для тварин і біопалива, згідно з даними експедитора Cargonave. 

Viterra була третім за величиною експортером кукурудзи та сьомим постачальником сої.

У сукупності на компанії припадало близько 23,7% експорту бразильської кукурудзи у 2022 році та 20,9% експорту бразильської сої, показали дані Cargonave.

В Україні, найбільшому у світі виробнику соняшнику та найбільшому постачальнику соняшникової олії, обʼєднана компанія Bunge-Viterra матиме три заводи з переробки олійних культур у Харкові, Дніпрі та Миколаєві.

На початку 2017 року Viterra, тоді відома як Glencore Agriculture, намагалася поглинути Bunge, яка тоді оцінювалася в $11 млрд, але цього так і не сталося. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні