Категорія
Новини
Дата

Зерновий трейдер Viterra веде переговори про злиття з конкурентом Bunge

Глобальний зерновий трейдер Viterra веде переговори про злиття з американським конкурентом Bunge Ltd, пише Reuters із посиланням на джерело. Потенційна угода може змінити вищий рівень світових торговців зерном.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі точно не відомо, чи зможе Viterra, яка частково належить швейцарському гірничодобувному та торговому гіганту Glencore, досягти угоди про умови, сказало джерело. За словами інформаторів, структура угоди обговорюється обома сторонами.
  • За інформацією джерел Bloomberg, один із варіантів, що обговорюються, передбачає угоду з акціями, при якій акціонери Bunge володітимуть більшою частиною обʼєднаної групи.
  • Будь-яка угода ретельно вивчатиметься регулюючими органами, оскільки торгівля основними продуктами харчування, такими як пшениця, кукурудза та соя, вже зосереджена між Bunge та трьома іншими великими гравцями, що викликає глобальне занепокоєння з приводу продовольчої безпеки.
  • За даними експедитора Cargonave, минулого року Bunge була найбільшим експортером кукурудзи та сої з Бразилії. Viterra була третім за величиною експортером кукурудзи та сьомим постачальником сої.
  • Злиття з Viterra також підніме Bunge з виручкою у 2022 році у розмірі $67,2 млрд, наблизивши її до найближчого публічного конкурента у сфері агробізнесу Archer-Daniels-Midland Co, обсяг продажу якого минулого року становив майже $102 млрд.

Контекст

Глобальні торговці сировинними товарами накопичили грошові резерви після того, як за останній рік отримали величезний прибуток, оскільки вторгнення Росії в Україну порушило постачання та різко зросли ціни на врожай. Сільськогосподарські підприємства заробляють гроші на купівлі, продажі, зберіганні та переробці сільськогосподарських культур, часто беручи вигоду з перебоїв з поставками, спричиненими такими кризами, як посуха чи війна.

Злиття з Bunge зробить Viterra одним із провідних світових продавців зерна з доступом до експортних терміналів у Сполучених Штатах, одного з найбільших виробників та постачальників зерна.

Минулого року Viterra купила американську компанію Gavilon у японської Marubeni за $1,1 млрд, що дало їй значно більше активів з обробки зерна в США і зробило її третім за величиною експортером сої в Бразилії, де Bunge вже має сильну присутність.

У вересні минулого року Bunge продала свій завод з переробки соняшнику в Росії, ознаменувавши відхід із країни найбільшого переробника олійних культур у відповідь на вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

У березні компанія Viterra планувала повідомити про вихід з російського ринку, пише Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела. Перед цим стало відомо, що російський підрозділ американської корпорації Cargill припинить експорт зерна з Росії наступного сільськогосподарського року, який починається 1 липня, пише РБК із посиланням на повідомлення компанії, направлене до мінсільгоспу РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні