Категорія
Новини
Дата

Слідом за Cargill і Viterra. Агротрейдер ADM розглядає можливість виходу з Росії

Компанія Archer-Daniels-Midland Co. (ADM) розглядає варіанти виходу зі своїх основних операцій у Росії, таким чином вона може поповнити список західних трейдерів сільськогосподарською продукцією, які відмовляються від роботи у РФ, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чиказька компанія переглядає свою 50-відсоткову частку у спільному підприємстві з російським партнером Aston. Підприємство, запущене у 2018 році, переробляє кукурудзу для виробництва підсолоджувачів і крохмалів для харчової промисловості Росії.
  • Можливий крок ADM повʼязаний із тим, що конкуренти Cargill Inc. і підтримувана Glencore Viterra, два найбільші західні експортери російського зерна, йдуть з ринку. Це дасть місцевим фірмам і Москві більший контроль над величезними продовольчими ресурсами країни.
  • Російський бізнес ADM дуже обмежений і в основному зосереджений на виробництві підсолоджувачів, але там працює і підрозділ компанії Wild Flavors, який виробляє ароматизатори та барвники для харчової промисловості та виробництва напоїв.
  • «Ситуація в Росії залишається нестабільною, і ми продовжимо постійно відстежувати і оцінювати нашу обмежену діяльність там, – заявила прес-секретар ADM у заяві для Bloomberg, відмовившись від подальших коментарів. – Звичайно, ми продовжуватимемо дотримуватися всіх санкцій, законів і постанов США».
  • Російські сільгоспкультури не підпадають під санкції. Але потоки можуть бути ускладнені обмеженнями для російських банків і державних підприємств.
  • Минулого року ADM заявила, що скоротила свою діяльність у Росії.

Контекст

Російський підрозділ американської корпорації Cargill припинить експорт зерна з Росії наступного сільськогосподарського року, який починається 1 липня, пише РБК із посиланням на повідомлення компанії, направлене до Мінсільгоспу РФ. Російське відомство отримало повідомлення ТОВ «Каргілл» про припинення у новому сільгоспроці (почнеться 1 липня 2023 року) експорту зерна з РФ. Зазначається, що Cargill планує відмовитися від експорту «відповідно до обговорення питань зернового експорту і рекомендацій Міністерства сільського господарства».

Один із найбільших світових зернотрейдерів, компанія Viterra, незабаром повідомить про вихід з російського ринку, пише Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела. Це вже другий топовий трейдер, що полишає російський ринок за останні дні.

Рішення трейдерів Viterra та Cargill пов’язані з тиском з боку російської влади та небажанням потрапити під санкції через співпрацю з російськими банками та державними компаніями. Раніше провідний російський виробник добрив «УралХім» повідомив президента Володимира Путіна про готовність придбати російські активи зернотрейдерів Cargill та Viterra.

Влада Росії постійно ускладнює умови роботи іноземних зернотрейдингових компаній, зокрема, впроваджуючи нові вимоги щодо документообігу. Держава намагається збільшити контроль над відвантаженням збіжжя, а також обговорює запровадження мінімального рівня цін на пшеницю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні