Посол України в ЄС Всеволод Ченцов /Представництво України при Європейському Союзі
Категорія
Новини
Дата

«Бути святішими за Папу Римського в реформах». Посол в ЄС розповів, як Україна має боротися з потенційними вето Угорщини на шляху до Євросоюзу

Посол України в ЄС Всеволод Ченцов Фото Представництво України при Європейському Союзі

Боротися з вето Угорщини та потенційно інших країн на шляху до ЄС Україні треба превентивно – робити якнайякісніше реформи. Про це розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ключ до розв’язання проблеми з вето – превентивна робота, переконаний посол. Тобто, інтенсивні реформи, які будуть обговорюватися в ході переговорів з ЄС про членство.
  • «Маємо стати святішими за Папу Римського у досягненні критеріїв членства в ЄС, еталонних показників відповідності українського законодавства європейському та його впровадженні. А не чекати та схрещувати пальці, щоб пощастило», – каже Ченцов.
  • Україна не застрахована від випадків, коли питання її євроінтеграції можуть використовувати для внутрішньої політичної боротьби в країнах-членах ЄС та поза блоком, попереджає посол. У таких випадках потрібна консолідація з інституціями ЄС та державами, які підтримують Україну. «Ми єдиним фронтом це з’ясовуємо та спільно шукаємо рішення. В цьому полягає стратегія роботи в кризах», – пояснює Ченцов.
  • Головування Угорщини в Раді ЄС у другому півріччі 2024-го не слід переоцінювати, додає він. «Ця роль не у нав’язуванні власної волі, а у пошуку балансу і консенсусу», – каже посол.

Контекст

Угорщина погрожувала заблокувати відкриття переговорів про членство ЄС на саміті Євроради у грудні 2023-го. Це було стратегією Орбана із тиску на ЄС, щоб Єврокомісія розблокувала доступ до фондів ЄС, які Будапешту заморозили за недемократичні прояви в Угорщині, казали джерела Politico.

Цього вето удалось уникнути: напередодні саміту Єврокомісія розблокувала Угорщині до заморожених €10 млрд, а Орбана вмовляли лідери ЄС, Франції та Німеччини. Але в Угорщини ще буде близько 70 нагод накладати вето у процесі переговорів України про вступ до ЄС. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні