Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині, щоб розблокувати €50 млрд для України – Financial Times

Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині, щоб розблокувати виділення Україні €50 млрд. Брюссель нібито може надати угорському премʼєру Віктору Орбану можливість зупинити фінансування на середині шляху, пише Financial Times з посиланням на джерела. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Єврокомісія намагається вирішити проблему відтоді, як премʼєр-міністр Орбан наклав вето на пакет заходів ЄС у грудні. Ця проблема стає ще більш актуальною, якщо врахувати, що безвихідна ситуація в Конгресі США означає невизначеність у підтримці Києва з боку Вашингтона..
  • Як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето Єврокомісія може надати угорському премʼєру можливість у 2025 році зупинити програму фінансування на середині шляху, розповіли виданню три неназвані чиновники. 
  • ЄС може включити перегляд чотирирічного пакета підтримки наступного року, коли оцінюватимуть, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Видання зазначило, що це дасть Орбану можливість накласти вето на його продовження.
  • Єврокомісія також готова проводити щорічний аудит допомоги і запровадити пункт про «екстрене гальмування», згідно з яким будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання щодо виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС. 
  • Однак це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування, наголошує FT.
  • Відповідаючи на запитання, чи буде цього достатньо, щоб Орбан відмовився від свого вето, високопоставлений угорський чиновник сказав: «Поки що неясно, але, найімовірніше, так». За його словами, угорці налаштовані на переговори.

Контекст

У жовтні 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію з підтримкою пропозицій Єврокомісії про перегляд багаторічного бюджету ЄС, який передбачає створення спеціального фонду для допомоги Україні на €50 млрд.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

За даними FT, ЄС готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку, повідомили джерела Politico цього тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні