Категорія
Новини
Дата

«Різниця в обсягах не така вагома». Максим Шкіль оцінив у 22% частку «Автостради» в інфраструктурному будівництві

Частка компанії Autostrada у інфраструктурному будівництві за підсумками 2023 року складала 22%, що лише на 3% більше ніж у найближчого конкурента. Про це розповів власник компанії, засновник холдингу MS Capital Максим Шкіль в інтервʼю Forbes.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, Шкіль заперечив думку, що компанія виграє більшість тендерів на будівництво мостів у Чернігівській області.
  • «Це хибне враження. Якщо там було 35 мостів, які потребували відновлення, то 20–25% – за компанією Autostrada. 
  • Конкурентними перевагами компанії бізнесмен назвав кількість працівників та техніки. «В Autostrada вдвічі більше персоналу під виконання спеціалізованих робіт, ніж у найближчого конкурента. Так само матеріально-технічна база компанії значно вища за інші», – зазначив він. 
  • Попри це, наголосив Шкіль, різниця в обсягах не така вагома. «Наприклад, за минулий рік, якщо брати всю країну, то 19% робіт (у грошах. – Forbes) – це компанія «Автомагістраль – Південь», 22% – Autostrada. Тобто різниця 3%. Водночас матеріальна база саме мостового будівництва в нас набагато більша», – пояснив він.

Контекст

Максим Шкіль – власник холдингу MS Capital, до складу якого входять пʼять компаній. Зокрема: у сфері залізничної логістики – «Перша логістична компанія»; у дорожньо-мостовому будівництві – Група компаній «Автострада»; в агропромисловому комплексі – «Прилуцька аграрна компанія»; у сфері автодилерства – «Audi Центр Одеса Юг»; у видобутку та переробці граніту – «Бехівський гранітний карʼєр».

За даними YouControl, у 2021 році виторг компанії «Автострада» досяг 10,9 млрд грн, операційний прибуток – 164 млн грн. У 2022-му виторг впав до 4,5 млрд грн. За підсумками 2023 року виторг ТОВ «Група компаній «Автострада» склав 8,1 млрд грн.

Autostrada стала відомою в Україні з початком президентської програми «Велике будівництво». Вона – один із лідерів ринку разом з двома іншими гравцями: «Автомагістраль – Південь» та «донькою» турецької Onur.

У воєнний час будівництво доріг не на часі. У бюджеті 2024-го гроші Дорожнього фонду, з яких Агентство відновлення (а раніше «Укравтодор») фінансували будівництво і ремонт магістралей, передали напряму в бюджет. Виглядає так, що Autostrada адаптувалася до нових реалій. Замість доріг вона отримує підряди на будівництво мостів, водогонів та захисту для об’єктів енергетики. Завдяки цьому Шкілю вдається зберігати загальний виторг групи на рівні 10–12 млрд грн.

В інтервʼю Forbes Максим Шкіль розповів про відносини між бізнесом і владою, мільярдні державні замовлення та борги, дорогі авто та плани за межами України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні