Категорія
Новини
Дата

115 суден і 4,4 млн т вантажів. Як працює тимчасовий морський коридор після виходу РФ із «зернової угоди»

Від початку роботи оголошеного в серпні українського морського коридору в порти «Великої Одеси» зайшли 154 судна, 115 суден – вже вийшли, повідомив голова Адміністрації морських портів України (АМПУ) Юрій Литвин під час «Інфраструктурного дня» Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З 10 серпня, коли Україна оголосила про намір запустити власний морський коридор, після того, як Росія вийшла із «зернової угоди» в українських портах Одеса, Південний та Чорноморськ обробили 4,4 млн т вантажів. 
  • Зокрема, у серпні було оброблено 59 614 т вантажів, в вересні – 277 916 т, у жовтні – 1 994 312 т, за першу половину листопада – 1 591 406 т вантажів, повідомив Литвин. 
  • За цей час до портів «Великої Одеси» зайшло 148 суден, 115 суден – вже вийшли, ще п’ять – евакуйовані, повідомив голова АМПУ. 
  • За майже рік роботи «зернової угоди» через одеські порти обробили 32,8 млн т вантажів, додав він.
115 суден і 4,4 млн т вантажів. Як працює тимчасовий морський коридор після виходу РФ із «зернової угоди» /Фото 1

Через український морський коридор вже обробили 4,4 млн т вантажів - АМПУ

Контекст

У січні–жовтні 2023-го українські порти збільшили перевалку на 13,2% – до 46,2 млн т, порахувала Адміністрація морських портів України (АМПУ). 

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO) після того, як 17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. 

8 листопада Росія обстріляла цивільне судно під прапором Ліберії під час його заходу в один із портів Одеської області.

14 листопада Україні разом із британським урядом та пулом 14 страхових компаній вдалося створити спеціальний механізм страхування суден, які скористалися українським морським коридором.

Як саме та коли запрацює страховий фонд та як він може змінити ціни на морську логістику – читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні