Юлія Свириденко, міністерка економіки України. У Мінекономіки розповіли Forbes, коли запрацює спільний із Британією фонд страхування суден /Антон Забєльський для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

Фонд страхування суден запрацює найближчим часом. Forbes дізнався подробиці про українсько-британський проєкт

Юлія Свириденко, міністерка економіки України. У Мінекономіки розповіли Forbes, коли запрацює спільний із Британією фонд страхування суден Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Створений 14 листопада спільно з британським урядом та пулом страхових компаній фонд на $50 млн може запрацювати вже наступного тижня, повідомила віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко, йдеться у матеріалі Forbes. Механізм страхування ще визначається

Ключові факти

  •  «Механізм запрацює після підписання усіх необхідних договорів зі сторонами», – розповіла Свириденко. До нього залучені «Експортно-кредитне агентство», державні Укргазбанк, Укрексімбанк та пул із 14 страхувальників. «Очікуємо, що це може статися у найближчий тиждень», – зазначила віцепрем’єрка.
  • У межах програми страхуватимуть судна з усіма комерційними вантажами, які прямують до та з українських портів, повідомила Свириденко.
  • Україна вже забезпечила майже половину фонду. На рахунок «Експортно- кредитного агентства» надійшло 800 млн грн (близько $22 млн) з резервного фонду державного бюджету, повідомила Forbes пресслужба ЕКА. З них українські держбанки матимуть змогу надавати акредитиви судновласникам, які будуть гарантією покриття можливої шкоди.
  • Згідно з домовленостями, британські страхувальники готові забезпечити решту $30 млн у разі виникнення надзвичайної ситуації, пояснив Forbes співрозмовник, знайомий із процесом домовленостей.
  • Також Україна планує додатково розширити фонд та веде перемовини з міжнародними фінансовими організаціями, повідомила Свириденко. «Йдеться не лише про страхування суден, а загалом – усіх товарів, які зберігаються в Україні, перевозяться морським та наземним шляхом», – сказала вона. 

Контекст

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн. 

«Він дасть можливість зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Та зробить чорноморський морський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів», – наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

8 листопада Росія влучила ракетою в цивільне судно, що мало везти українську залізну руду з порту Південний до Китаю, загинув лоцман. 

Після цього ставки фрахту зросли із $20 до $60–65 за тонну, писав Forbes. Але роботу морського коридору це не зупинило

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні