Україна домовились з Британією про спільне страхування суден в Чорному морі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна домовились з Великою Британією про страхування суден в морському коридорі обсягом покриття $50 млн (доповнено)

Україна домовились з Британією про спільне страхування суден в Чорному морі Фото Getty Images

Україні разом із британським урядом та пулом 14 страхових компаній вдалося створити спеціальний механізм страхування суден, які скористалися українським морським коридором, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 14 листопада. Це має зробити морський шлях доступнішим для ширшого кола експортерів.

Ключові факти

  • За його словами, механізм створили за результатами домовленостей із британським урядом та пулом страхових компаній.
  • «Він дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Та зробить чорноморський морський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів», – наголосив Шмигаль.
  • Уряд уже виділив кошти, які будуть гарантією покриття можливої шкоди, додав прем’єр. До механізму залучені Експортно-кредитне агентство, державні «Укргазбанк», «Укрексімбанк» та пул із 14 страхувальників.
  • Доповненно о 14:14. Страхування кораблів стало можливим завдяки співпраці з провідними британськими компаніями у сфері перестрахування – Marsh McLennan та андеррайтерами Lloyd’s of London через запуск механізму Unity Facility, повідомила віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • Загальний обсяг покриття за цією програмою становить $50 млн. Рішення, перш за все, позитивно вплине на роботу зернотрейдерів.
  • «Новий механізм дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що у свою чергу дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4 млрд грн», — зазначила Свириденко.

Контекст

Державний страховий фонд на $500 млн Мінекономіки анонсувало ще в серпні. Схема спрямована на захист суден, що заходять і виходять із чорноморських портів, передбачає поділ ризиків між страховиками та місцевим державним банком. 

Страхування експорту зерна з України стало набагато ризикованішим, оскільки 17 липня Росія остаточно вийшла з угоди, укладеної за посередництва ООН. РФ погрожувала обстрілювати судна, які йтимуть з українських портів. 

Попри це всередині вересня Україна запустила тимчасовий морський коридор, яким до 13 листопада вже скористалися 100 суден

8 листопада Росія влучила ракетою в цивільне судно, що мало везти українську залізну руду до Китаю, загинув лоцман. Після цього ставки фрахту зросли із $20 до $60-65 за тонну, писав Forbes. Але роботу морського коридору це не зупинило

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні