Категорія
Новини
Дата

Через злиття Credit Suisse і UBS можуть звільнити десятки тисяч працівників обʼєднаної групи – FT

Поглинання швейцарського банку Credit Suisse найбільшим фінансовим холдингом UBS загрожує десяткам тисяч робочих місць, пише Financial Times

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після оголошення про угоду виконавчий директор UBS Ральф Хамерс сказав про плани скоротити витрати на $8 млрд на рік до 2027 року, з яких $6 млрд планується вивільнити від скорочення персоналу.  
  • Звільнення можуть торкнутися третини зі 120 000 співробітників обʼєднаної банківської групи. Вони переважно стосуватимуться внутрішнього бізнесу та інвестиційного банку Credit Suisse, де задіяно 30 000 працівників, зазначає видання.
  • Співрозмовник FT зазначає, що близько 17 000 інвестиційних банкірів можуть втратити роботу, оскільки підрозділ буде практично ліквідовано.
  • На кінець 2022 року в банку Credit Suisse працювало близько 50 000 осіб, при цьому на початку нинішнього року вже 4000 з них скоротили.
  • Асоціація працівників швейцарських банків закликала керівництво Credit Suisse створити робочу групу для управління ризиком масового скорочення робочих місць. 
  • У службовій записці в понеділок виконавчий директор Credit Suisse Ульріх Кернер і голова Аксель Леман сказали, що жодних рішень щодо скорочення робочих місць ще не прийнято.

Контекст

Другий за величиною банк Швейцарії, який веде свою історію з 1856-го, за останні кілька років постраждав від низки крахів, скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем. 

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, у якому йдеться про те, що банк виявив «значні недоліки» у контролі за фінансовою звітністю. 

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022-го зріс більш як до 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: п’ятирічні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

16 березня Нацбанк Швейцарії був змушений видати Credit Suisse кредит у розмірі до 50 млрд франків (приблизно $53,7 млрд). Однак це не втримало акції банку від подальшого падіння – великі інвестори відмовилися забезпечувати додатковий капітал банку, а виведення коштів багатими клієнтами продовжилося. 

У результаті до завершення торгів у пʼятницю капіталізація Credit Suisse впала до $8 млрд порівняно з $56,6 млрд UBS.

19 березня стало відомо про поглинання Credit Suisse найбільшим швейцарським банком – UBS. Він викупить папери конкурента за ціною 0,76 швейцарського франка. Загальна вартість операції становитиме 3 млрд франків ($3,23 млрд). 

Після оголошення про поглинання проблемного Credit Suisse акції UBS пережили рекордне з вересня 2008 року внутрішньоденне падіння. У моменті котирування впали на 15,96%, до 14,38 швейцарського франка (близько $15,5).

Інтеграція Credit Suisse у бізнес UBS, як очікується, займе три-чотири роки. При оголошенні про поглинання Національний банк Швейцарії, який виконує функцію центрального банку країни, заявив, що дасть UBS і Credit Suisse гарантію ліквідності в розмірі 100 млрд швейцарських франків (близько $108 млрд) на додачу до кредиту в розмірі 50 млрд франків ($54 млрд). 

Швейцарський регулятор також видасть UBS гарантію у розмірі 9 млрд швейцарських франків (близько $10 млрд), аби покрити потенційні збитки, яких зазнає банк у рамках угоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні