Категорія
Новини
Дата

Чистий приріст ФОПів у сфері громадського харчування з початку року обвалився вдвічі – «Опендатабот»

2 хв читання

В Україні з початку року відкрилося 13 373 нових ФОПів у сфері громадського харчування, водночас 10 645 припинили діяльність. Чистий приріст склав +2728 закладів – це більш ніж удвічі менше, ніж торік (+6004). Про це йдеться у дослідженні «Опендатабот» від 12 листопада.

Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.

Деталі 

  • Відкриття нових закладів скоротилося на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Найактивнішим був вересень – 1699 нових ФОПів.
  • Найбільше нових закладів з’явилося в Києві (1693), Дніпропетровській (1323), Львівській (1136), Одеській (1113) та Київській (1054) областях.
Чистий приріст ФОПів у сфері громадського харчування з початку року обвалився вдвічі – «Опендатабот» /Фото 1
  • Ресторанний бізнес залишається переважно жіночим: 66% нових ФОПів зареєстрували жінки. У Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській областях цей показник перевищує 70%. Чоловіки ніде не переважають.
  • Половина закладів, що закрилися цьогоріч, пропрацювала менше 1,5 року. Чверть – менше пів року. Медіана «життя» ФОПів у HoReCa – 17 місяців. Найстаріший закритий заклад працював з 1992 року.
Чистий приріст ФОПів у сфері громадського харчування з початку року обвалився вдвічі – «Опендатабот» /Фото 2
  • За даними сервісу Poster, виторг закладів зріс на 6%, але відвідуваність впала на 9%. Середній чек збільшився на 11% через подорожчання продуктів, оренди та зарплат. 
  • «Зростання виторгу на 6% – це не реальний заробіток, а наздоганяння інфляції. Проблеми посилює відтік працівників через зміни в законодавстві щодо віку 18–22 років і падіння купівельної спроможності», – коментує Родіон Єрошек, CEO Poster.
Чистий приріст ФОПів у сфері громадського харчування з початку року обвалився вдвічі – «Опендатабот» /Фото 3
  • Відвідуваність просіла по всій країні, найбільше в Києві (-13%), Дніпрі (-11%), Львові (-8%), Харкові (-7%) та Одесі (-6%).
  • Попри виклики, масового закриття не спостерігається – кількість діючих закладів та тих, що готуються до відкриття, залишається на середньому рівні, говорять аналітики. Зимові місяці традиційно стануть стрес-тестом для галузі.

Контекст 

В Україні за січень–червень 2025 року виторг закладів громадського харчування зріс на 5% порівняно з аналогічним періодом 2024-го. Найкращий результат показала Львівщина – тут зростання склало 7%, свідчать дані сервісу автоматизації Poster.

Попри збільшення виторгу, відвідуваність ресторанів і кафе впала на 9%. Єдиним сегментом, який зберіг трафік на рівні минулого року, стали суші-заклади. В інших категоріях спад коливається від 7% до 16%.

Середній чек за перше півріччя зріс на 17% і становить 171 грн. Найбільше ціни піднялися в барах – на 19%, до 476 грн, та в кав’ярнях – на 18%, до 108 грн.

У кафе середній чек сягнув 307 грн (+17%), у ресторанах – 675 грн (+17%), у піцеріях – 324 грн (+16%), у пекарнях – 82 грн (+14%). Найменше зростання цін зафіксовано в суші-закладах – на 12%, до 670 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
П'ятий випуск 2025 року вже у продажу

Замовляйте з безкоштовною доставкою по Україні