Категорія
Новини
Дата

Чотири нові країни приєднались до Платформи донорів України із загальним обсягом допомоги у $5,5 млрд

До Координаційної Платформи донорів України приєдналися чотири країни з загальним обсягом запропонованої допомоги у $5,5 млрд. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів за результатами засідання керівного комітету 14 лютого. 

Ключові факти

  • Відбулось восьме засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. У фокусі уваги забезпечення макрофінансової стабільності України у 2024 році та стан впровадження реформ, зазначила пресслужба Мінфіну.
  • Новими країнами-членами стали Республіка Корея, Нідерланди, Норвегія та Швеція. Чотири країни взяли на себе зобовʼязання виділити загалом понад $5,5 млрд на економічне відновлення та відбудову України.
  • Також сьогодні у ролі спостерігачів вперше доєднались до Платформи Данія, Іспанія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, йдеться у повідомленні.

Контекст

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль окреслив основні завдання Координаційної Платформи донорів на поточний рік. Одним із основних завдань на поточний рік є підтримка фінансової стабільності України шляхом прямої бюджетної допомоги. За даними голови уряду, потреби у зовнішньому фінансуванні цьогоріч становлять $37 млрд.

У переліку завдань також – реалізувати принцип «Росія повинна заплатити». Шмигаль наголосив на необхідності посилити зусилля та синхронізувати дії задля можливості використовувати заморожені російські активи на відновлення України.

Серед іншого планується продовжити розширення координаційної платформи шляхом залучення нових членів. 

Координаційну Платформу створили у січні минулого року. Платформа обʼєднує країни G7 та ключові міжнародні організації: МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ЄІБ. Вона є основою для координації міжнародної донорської допомоги для України. Як зазначала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, донорська платформа допоможе Україні просувати реформи на шляху до ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні