Категорія
Новини
Дата

«Фінансовий Рамштайн». ЄС, країни G7, МВФ та український уряд створили координаційну платформу донорів України

26 січня відбулося перше засідання Координаційної платформи донорів України (Ukraine Multi-agency Donor Coordination Platform) або так званий «фінансовий Рамштайн». Про це повідомив заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Задачами платформи буде координація економічної підтримки для нагальних потреб України, планування та забезпечення початку відновлення, допомоги приватному сектору й розробка фінансових інструментів для його підтримки.
  • Платформа об`єднує країни G7 та ключові міжнародні організації (МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ЄІБ). «Але як і основний Рамштайн, вона буде відкрита для приєднання інших країн, які хочуть системно допомагати Україні», – зазначив Рашкован.
  • У платформі співголовують міністр фінансів України Сергій Марченко (з ним у проєкті братимуть участь віце-премʼєри Олександр Кубраков і Юлія Свириденко), гендиректор Єврокомісії з питань сусідства та розширення Герт Ян Купман й заступник радника з питань національної безпеки США Майк Пайл.
  • Координаційна платформи матиме Секретаріат з двома офісами – в Брюселі та Києві.
  • «Наступне засідання Керівного комітету відбудеться на початку березня, а потім, сподіваємось, під час Весняних зборів МВФ і Світового банку в Вашингтоні», – зазначив Рашкован.

Контекст

Створення Координаційної платформи для відбудови України під час жовтневої конференції донорів у Берліні анонсувала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Тоді вона зазначила, що Україні потрібно €3–5 млрд на місяць для поточних потреб, тоді як Світовий банк оцінив збитки у €350 млрд. «Одна країна не здатна самостійно покрити такі втрати», – заявила фон дер Ляєн.

24 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у спільній статті запропонували створити новий «план Маршалла» для післявоєнного відновлення України.

«Ні Україна, ні окремі партнери не зможуть покрити такі видатки самостійно, заявляють європейські політики. «Ми всі повинні простягнути руку – ЄС, G7 і наші партнери з усіх країн. Звичайно ж, мають бути залучені міжнародні фінансові установи та провідні міжнародні організації. У довгостроковій перспективі приватним інвесторам і компаніям також буде важливо інвестувати у відбудову України», – йшлося у тексті.

Спільна платформа стане головним інструментом співпраці й координації європейської та міжнародної підтримки. ЄС відіграє тут важливу роль. З літа Україна має статус кандидата на вступ до ЄС. Тож шлях до відбудови – це водночас шлях України до ЄС, заявили Шольц і фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні