Категорія
Новини
Дата

Cruise запустить безпілотні таксі в Дубаї до 2023 року. Це перше місто в світі, яке уклало контракт із виробником безпілотних авто

Стартап Cruise, що за підтримки General Motors займається розробкою самокерованих автомобілів, підписав контракт із дорожньо-транспортним відомством Дубая про запуск безпілотних таксі до 2023 року. Це перше місто в світі, яке уклало контракт із виробником безпілотних авто, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Cruise має поставити місту 4000 безпілотних авто до 2030 року.
  • Влада Дубая прагне до 2030 року зробити чверть міського транспорту повністю автономним.
  • У рамках угоди Cruise створить дочірню компанію в ОАЕ, яка буде відповідати за постачання, роботу й обслуговування парку безпілотних авто в Дубаї.
  • Cruise отримає ексклюзивні права на надання послуг безпілотних таксі в місті до 2029 року.
  • Дубай також намагається стати першим містом, де з’явиться служби літаючих таксі. Тому з 2017 року співпрацює з німецьким авіаційним стартапом Volocopter, який випробовує технологію в місті.

Контекст

Cruise засновано 2013 року в Сан-Франциско. 2016-го стартап купила General Motors за $1 млрд, коли в компанії працювало всього 40 співробітників. Наразі в Cruise близько 2000 співробітників.

У січні Cruise отримав $2 млрд інвестицій у черговому раунді фінансування, який очолила Microsoft. Постінвестиційна оцінка стартапу зросла до $30 млрд із $19 млрд, яку він мав у травні 2019 року. За даними Crunchbase, в цілому компанія залучила $7,3 млрд.

У грудні 2020 року Cruise почала випробовувати автономні авто в Сан-Франциско. Компанія сподівалася розпочати експлуатацію комерційних роботаксі, принаймні обмежено, до кінця 2019 року. Але згодом визнала, що її технології поки що не дають змоги запустити сервіс.

Минулого року було представлено Cruise Origin – прототип транспортного засобу без керма, педалей та будь-яких елементів керування.

Серед конкурентів Cruise – компанія Zoox, що належить Amazon. У грудні 2020-го стартап презентував безпілотний електромобіль, який може працювати до 16 годин без підзарядки та перевозити чотирьох пасажирів.

Також Waymo, яким володіє Alphabet Inc, з грудня 2019-го тестує свою безпілотну службу таксі у США.

Агрегатор таксі Lyft оголосив про плани почати в 2023 році розгортання парку повністю самокерованих таксі в багатьох містах США, пише Engadget. Партнером Lyft у цьому проекті є Motional, спільне підприємство Aptiv і Hyundai.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні