Категорія
Новини
Дата

CША ввели санкції проти Коломойського через корупцію на посаді голови Дніпропетровської ОДА

Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського та членів його родини. Про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це рішення ухвалено відповідно до розділу 7031(c) Закону про фінансування Державного департаменту іноземних операцій та дотичних програм 2020 року.
  • До санкційного списку потрапив Ігор Коломойський, його дружина Ірина Коломойська, дочка Анжеліка Коломойська і син Ізраїль Цві Коломойський.
  • Олігарх і його найближчі родичі позбавляються права на в'їзд до США.
  • Санкції накладено через причетність Коломойського до корупції, коли він очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію з 2014-го по 2015 рік.
  • Зазначається, що мільярдер використовував свій політичний вплив і владу з метою особистої вигоди.
  • Блінкен також зазначив, що нинішні спроби Коломойського з підриву демократичних процесів та інститутів України становлять серйозну загрозу для майбутнього країни.

Контекст

У серпні 2020 року США звинуватили Коломойського і його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова в розкраданні мільярдів доларів із ПриватБанку, які вони використали для відмивання грошей, зокрема, у США.

Для виведення грошей з України Коломойський та Боголюбов використовували філію Приватбанку на Кіпрі. Через це НБУ не помічав виведення коштів, тому що розглядав кіпрську філію як національну філію Приватбанку.

Як зазначає The Washington Post, на виведені гроші Коломойський і партнери купили в США майже 0,5 млн кв. м комерційної нерухомості в Огайо, сталеливарні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод із виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі та комерційну нерухомість у Техасі.

Торік Міністерство юстиції США конфіскувало три комерційні будівлі Optima Venture у Техасі, Кентуккі та Огайо, які, за версією Мінюсту, український олігарх придбав на вкрадені у ПриватБанка кошти.

Коломойський та Боголюбов заперечують звинувачення. Олігархи вже подали позов до суду через спробу влади США заволодіти їхньою комерційною будівлею в Техасі вартістю $23 млн, пише Радіо Свобода.

Мільярдери наголошують, що в Україні їм не висунули звинувачення в жодному злочині, а всі інвестиції у США були зроблені з власних коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні