Премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Данія оголосила про підписання безпекової угоди з Україною

Премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен Фото Getty Images

Данія стала першою серед країн Північної Європи, які уклали угоду про «безпекові зобовʼязання» перед Україною, пише DR. Відповідний договір представила премʼєр-міністр країни Метте Фредеріксен, він розрахований на десять років.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угода гарантує підтримку Україні протягом наступних десяти років: як у військовому, так і цивільному плані.
  • «Це найсерйозніша ситуація у безпеці з часів закінчення холодної війни. І ми, з боку данського уряду, не можемо не наголосити, наскільки важливо, щоб Україна отримала той військовий потенціал, який їй необхідний», – заявила Фредеріксен.
  • Угода має допомогти підтримати здатність України захиститися від Росії, а згодом дати змогу стримати майбутні напади Росії.
  • Данія надасть Україні 15-й пакет підтримки вартістю 1,7 млрд крон ($247 млн). Він передбачає закупівлю засобів ППО, безпілотників і 15 000 артилерійських снарядів, які будуть доставлені в Україну протягом кількох місяців, повідомило Міністерство оборони Данії.
  • За даними відомства, також очікується, що перші бойові літаки F-16 будуть передані Україні вже цього літа.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024-му Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні у вигляді 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років.

16 лютого безпекова угода була підписана з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Після цього Франція стала третьою країною, з якою Україна підписала безпекову угоду. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд вже в поточному році.

Данія загалом надала Україні підтримку на суму 34,5 млрд крон, зазначається у звіті тамтешнього Міноборони. Йдеться про 407 ракет «Стінгер», деталі авіаційного озброєння, засоби розмінування, понад 100 танків «Леопард-1», 14 танків «Леопард-2», 54 бронетранспортери М113, артилерійські снаряди та багато іншого. Крім того, Данія ініціювала навчання українських пілотів та допоміжного персоналу на бойових літаках F-16.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні