Категорія
Війна
Дата

Ракети для F-16 з дальністю 300–500 км. Яку зброю до винищувачів можуть отримати ЗСУ – гід по західному озброєнню від Forbes

Вже навесні ЗСУ можуть отримати перші багатофункціональні легкі винищувачі F-16. А з ними – й ракети з дальністю ураження до 300–500 км, анонсував 5 лютого командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв. Forbes запитав у військових експертів, які є варіанти далекобійних ракет до F-16 у наших партнерів та які з них ми найреалістичніше можемо отримати

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Винищувач F-16 називають платформою для авіаозброєння. На нього можна одночасно «почепити» цілу низку ракет і використовувати по різних цілях: руйнувати мости і штаби, знищувати дрони й ракети, боротися з ворожою авіацією і кораблями. Навіть виконувати функції штурмовика на лінії фронту.

Українські пілоти наразі навчаються керувати F-16 у Румунії. В розпорядженні ЗСУ перші літаки можуть з’явитися вже навесні. Нідерланди пообіцяли Україні сумарно 24 F-16. Данія – вісім у 2024 році та п’ять – у 2025-му. Бельгія та Норвегія теж обіцяють, але поки не називають кількість літаків.

Які ж функції F-16 зможе виконувати у російсько-українській війні? Це залежить від модифікації винищувача та зброї, яку нададуть партнери.

Спойлер: під потреби України підходять сім моделей.

Україна готується отримати F-16. Чим важливий цей літак для ЗСУ?

F-16 – це багатофункціональний винищувач четвертого покоління. Перший політ відбувся ще у 1974 році. Літак добре піддається модернізації, тому за 50 років вийшло безліч його модифікацій.

Нові версії F-16 можуть експлуатуватися до 2060-го, декларує виробник Lockheed Martin. Це найпоширеніший бойовий літак у світі. З моменту появи було виготовлено понад 4600 одиниць, зазначала компанія у 2018 році . На початок 2024-го на активній службі перебувають 2145 бортів, або 15% від усіх бойових літаків у світі, за оцінкою Flight Global.

Ще одна особливість F-16 – сумісність із великою кількістю зброї. Lockheed Martin розробила понад 3300 конфігурацій кріплень для більш ніж 180 типів озброєння. Детальніше, чому F-16 важливий для оборони України читайте тут.

Військові винищувачі F-16 /Getty Images

Військові винищувачі F-16 Фото Getty Images

Натяк на далекобійні JASSM?

«У подальших пакетах військової допомоги Україна чекає літаки F-16 і ракети з дальністю ураження 300–500 км», – розповів 5 лютого командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Формулювання Наєва не обов’язково означає, що йдеться про ракети до F-16, зауважує головред Defense Express Олег Катков. Це можуть бути літаки та окремо – далекобійні ракети, такі як ATACMS.

Якщо ж йдеться про ракети на 300–500 км саме для F-16 – це, найімовірніше, AGM-158 JASSM, каже Катков. Їх із 1990-х років розробляє американська Lockheed Martin. Вартість одиниці – до $1,5 млн у різних модифікаціях. Наразі існує чотири варіації цієї крилатої ракети: 

  • «класична» JASSM із дальністю до 370 км; 
  • JASSM-ER – до 910 км; 
  • JASSM-XR або AGM-158B-2 – до 1900 км; 
  • LRASM – протикорабельна із дальністю до 370 км.

Найімовірнішою виглядає версія до 370 км, вважає Катков. Такої модифікації достатньо, щоб прострілювати всю глибину тимчасово окупованих територій. 

Показник дальності не варто переоцінювати, оскільки західні партнери проти використання Україною їхньої зброї по території РФ, додає він. 

Якщо ж Захід наважиться надати ЗСУ модифікацію JASSM-ER з дальністю 910 км, це потенційно може дати дві вагомі переваги:

  • будувати складніші траєкторії – ракета може маневрувати, летіти до цілі дугами, оминаючи райони скупчення ворожого ППО, каже Катков;
  • безпечно стріляти по Кримському мосту з далекої відстані, не заходячи в зону виявлення та ураження армією РФ, зазначає авіаексперт і провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко.
Крилата ракета Lockheed Martin JASSM /Getty Images

Крилата ракета Lockheed Martin JASSM на виставці Farnborough Airshow 16 липня 2018 року у Фарнборо, Англія Фото Getty Images

Особливості JASSM

JASSM несе у собі бойову частину у 450 кг. Вона оснащена технологією stealth та схожа на ракети Storm Shadow і Scalp. Останні ЗСУ запускають з модифікованих радянських літаків Су-24 по цілях у глибокому тилу, таких як штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Мінус Storm Shadow та Scalp – вони не інтегровані з F-16, зауважує Катков. JASSM може розвʼязати питання далекобійної зброї для українських F-16.

Ракета AGM-158 JASSM /інфографіка Forbes Україна

Характеристики ракети AGM-158 JASSM Фото інфографіка Forbes Україна

У JASSM одразу три системи наведення, додає Романенко. Під час польоту вона йде за GPS. Її дублює система наведення по місцевості. Це зроблено на випадок, якщо GPS глушитимуть засоби радіоелектронної боротьби. 

На фінальному етапі вмикається інфрачервона система самонаведення.

«На кінцевій ділянці ракета підіймається, сканує місцевість, порівнює зі знімком у пам’яті та донаводиться на ціль. Це дає змогу влучати з відхиленням у кілька метрів», – пояснює Романенко.

Офіційних підтверджень, що Україна отримає саме JASSM, немає. Невідома і потенційна кількість ракет, яка може надійти ЗСУ.

Але JASSM – це основна і масова тактична ракета до F-16, зауважує Катков. Всього було вироблено та доставлено до замовників понад 3500 ракет, за даними розробника Lockheed Martin

У 2022 році компанія відкрила другий завод для виробництва JASSM. У планах – збільшити виробництво з 500 до 1000 ракет на рік, розповідав Дома ДеСіччіоло, керівник з розвитку бізнесу LRASM в Lockheed Martin.

Який ще ударний потенціал до F-16 може отримати Україна

В арсеналі України вже є ракети, які може використовувати F-16. Зокрема, протирадіолокаційна AGM-88 HARM, яка наводиться на радари зенітно-ракетних комплексів ворога.

Ефективність застосування HARM з радянських МіГ-29 не перевищує 15–20%, каже Романенко. З F-16 їх можна використовувати влучніше, якщо літак буде обладнано станцією донаведення AN/ASQ-213. Вона допомагає ракеті влучити у ціль, якщо локатор ворожої системи ППО змінює частоти. 

«Тоді можна вразити ціль однієї ракетою, а не запускати кілька», – пояснює Романенко.

Система AN/ASQ-213 на літаку F-16 на авіабазі ВПС США в Ленглі

Система AN/ASQ-213 на літаку F-16 на авіабазі ВПС США в Ленглі

В арсеналі ЗСУ вже є керовані авіабомби JDAM із дальністю 45–70 км, які поки скидають з МіГ-29. «Головним завданням F-16 буде максимально вигрузити JADAM-ER», – каже Катков.  

Протикорабельні ракети Harpoon, які мають ВМС України, також існують в авіаційних версіях для F-16. Ціна одиниці – від $1,5 млн залежно від модифікації. Але навряд чи вони будуть найближчим пріоритетом для України. «Поки справляються наші морські дрони», – каже Романенко.

Класичною ж для F-16 є протитанкова ракета AGM-65 Maverick, якої немає на озброєнні у ЗСУ. Але її дальність ураження – лише до 40 км, тому застосування цієї ракети може бути надто ризикованим без повного контролю України за небом. F-16 треба буде підлітати занадто близько до фронту. 

«Знищення потенційної цілі не вартує втрати F-16, який може збити ППО чи винищувач ворога», – пояснює Романенко.

F-16 для повітряного захисту

F-16 має три елементи для повітряних боїв, каже Романенко.

  • Найпростіший – швидкострільна 20-мм гармата, яка здатна робити 6000 пострілів на хвилину.
  • Ракети ближнього радіуса дії. Йдеться про AIM-9 Sidewinder із дальністю до 40 км. Україна отримувала ці ракети від Канади та США у 2023 році. Зокрема, для проєкту FrankenSAM – гібриду західних протиракет з радянськими ЗРК.
  • Ракети середньої та великої дальності. Це AIM-120 AMRAAM, які Україна використовує з наземних установок ЗРК NASAMS. Останні експортні модифікації цих ракет можуть знищувати цілі на відстанях до 150 км, якщо запускаються з літака.

Найреалістичніше очікувати постачань саме Sidewinder та AMRAAM, вважає Романенко. «Всього спектру озброєння до F-16 ми не отримаємо, – додає він. – Але ракети повітряного бою – обов’язкова програма».

Протидія російським винищувачам – ще один виклик. Для цього F-16 потрібно обладнати модифікованими радіолокаційними станціями. «Боротьба з російською авіацією має стати основним призначенням F-16», – підсумовує Романенко.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні