Категорія
Новини
Дата

Держбюджет за пів року недоотримав щонайменше 176 млрд доходів через вторгнення Росії – Рахункова палата

Через повномасштабну військову агресію Росії недонадходження окремих доходів державного бюджету в січні – червні становили щонайменше 176 млрд грн, зокрема за рахунок скорочення імпорту і ВВП, повідомляє Рахункова палата.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За підсумками першого півріччя план доходів загального фонду держбюджету не виконаний на 28 млрд грн, або 4,7%. 
  • За цих обставин збільшився й податковий борг суб’єктів господарювання (без урахування митних платежів) на 23 млрд грн, або 28%.
  • «За оцінкою Рахункової палати, через війну, розв’язану Росією, держбюджет у першому півріччі недоотримав щонайменше 176 млрд грн доходів. У тому числі за рахунок скорочення імпорту, ВВП, прибутків підприємств та робочих місць – 104 млрд грн», – зазначив очільник Рахункової палати Валерій Пацкан.
  • За його словами, через зміни до податкового і митного законодавства, внесені впродовж першого півріччя з метою відновлення та стимулювання господарської діяльності в умовах війни, до держбюджету не надійшло 72 млрд грн. 
  • Втрати доходів вдалося частково компенсувати завдяки надходженню міжнародної фінансової допомоги та стримуванню відшкодування ПДВ.

Контекст

За оцінкою Мінекономіки, через російську військову агресію економіка України у січні – червні скоротилася на 28,5%. Від пошкоджень і руйнувань об’єктів господарювання окремих галузей економіки прямі збитки станом на 13 червня становили майже $48 млрд, або 1,4 трлн грн, що значно скоротило доходи державного бюджету.

У січні – червні третину видатків державного бюджету спрямували на оборону, а п’яту частину – на соціальний захист.

Щодо видатків загального фонду державного бюджету – вони проведені на 264 млрд грн, або 21%, менше плану. Майже дві третини невиконання плану загалом становили видатки на оплату праці з урахуванням грошового забезпечення військовослужбовців, соціальні виплати і на закупівлю, ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

Державні запозичення для покриття дефіциту і погашення боргу перевищили план на перше півріччя і становили майже половину усіх надходжень загального фонду, зазначили у Рахунковій палаті.

Основним кредитором державного бюджету на внутрішньому ринку державних запозичень став Національний банк, який придбав дві третини розміщених у першому півріччі цього року ОВДП на суму 225 млрд грн. Від державних зовнішніх запозичень Україна отримала 217 млрд грн, ці кошти надали міжнародні фінансові організації та країни-партнери.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні