Андрій Пивоварський /Антон Забєльський для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

«Діапазон цін шалений». Очільник WOG Пивоварський розповів, як півтора року війни змінили паливний ринок

Кількість гравців на ринку збільшилась, об'єм ринку зменшився, каже керівник WOG Holding Андрій Пивоварський Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Ринок пального в Україні став ще більш конкурентним після подолання паливної кризи. Про це розповів керівник WOG Holding Андрій Пивоварський в інтерв’ю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2022 році влада зняла обмеження на ринку пального, щоб наповнити його нафтопродуктом: уряд відмінив цінові обмеження на ринку пального, парламент прибрав акциз і знизив ПДВ, нагадує Пивоварський. «Тоді у Європу за пальним поїхали усі», – каже він.
  •  З червня по вересень 2022-го продаж пального був дуже маржинальним бізнесом, пояснює керівник WOG Holding. Потім маржа почала знижуватися.
  • Ті, хто заробили гроші на імпорті невеликих обсягів, пішли в рітейл, пояснює Пивоварський. «Поставили бочечку, зробили навіс, – каже він. – Дехто вирішив розвиватися та інвестувати у точки продажу».
  • Кількість гравців збільшилася, а об’єм ринку зменшився. За оцінкою Пивоварського, у 2022 році рітейл впав на 30% до 2021-го року. У 2023 році ринок на 7-10% менший, ніж у 2021-му.
  • Трійка лідерів – ОККО, WOG і UPG/«Укрнафта», за словами Пивоварського.
  • Раніше було два сегменти: білий і темний ринок. Зараз білі компанії несуть повне податкове навантаження, сірі оптимізовують оподаткування за допомогою зарплат у конвертах або скруток ПДВ. Продавці краденого пального за готівку працюють повністю у чорному секторі.

Ключова цитата

«Ринок був висококонкурентним до війни, зараз він ультраконкурентний», – сказав Андрій Пивоварський.

Контекст

До повномасштабної війни Україна імпортувала понад 70% споживаного пального. У 2021 році з Росії надходило 30% автогазу та 25% дизпального. Також значним постачальником пального була Білорусь. З початку вторгнення уряд заборонив прямий імпорт із країни-агресора та її посібника.

Навесні 2022-го була паливна криза з кілометровими чергами до автозаправок. Щоб подолати її, уряд скасував цінове регулювання, а парламент тимчасово скасував акциз і знизив ПДВ з 20% до 7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні