Категорія
Новини
Дата

До БРІКС приєдналися Саудівська Аравія, Єгипет, Іран, ОАЕ та Ефіопія

До міждержавного економічного союзу БРІКС офіційно приєдналися пʼять держав: Єгипет, Іран, Обʼєднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія та Ефіопія, пише «Голос Америки». Вони були запрошені до блоку влітку 2023 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Тоді ж запрошення отримали шість держав, але Аргентина офіційно відмовилася від членства.
  • Пʼять запрошених країн направили високопосадовців на зустріч БРІКС у Дурбані, Південна Африка, на початку цього місяця, і вони повністю взяли участь у переговорах, що є «явною ознакою того, що вони прийняли запрошення приєднатися», пише Bloomberg. Нові члени також відправлять офіційних осіб на зустріч до Москви 30 січня.
  • Принц Саудівської Аравії Фейсал бін Фархан заявив, що група БРІКС є «вигідним та важливим каналом» для зміцнення економічної співпраці, пише Reuters із посиланням на саудівське державне телебачення. 
  • Вступ Саудівської Аравії відбувається на тлі геополітичної напруги між США та Китаєм, а також розширення впливу Китаю всередині королівства.

Контекст

Після розширення БРІКС організація обʼєднує країни більш ніж із третиною світового ВВП та 45% населення. Учасники мають майже 45% запасу світової нафти. Більшість членів офіційно дотримуються нейтральної позиції у війні Росії з Україною та не підтримують спроб країн Заходу ізолювати Москву на міжнародній арені. Із січня Москва головує в організації.

«BRIC» був придуманий у 2001 році економістом Джимом ОʼНілом, який тоді працював у Goldman Sachs Group Inc., щоб привернути увагу до високих темпів економічного зростання в Бразилії, Росії, Індії та Китаї. Група провела свій перший саміт лідерів у 2009 році і через рік запросила Південну Африку приєднатися, додавши ще один континент і літеру «S».

За даними Bloomberg, за останні пʼять років, за винятком Індії, країни БРІКС відставали від своїх колег із країн, що розвиваються. Санкції, введені США, закрили Росію для багатьох іноземних інвесторів, а деякі галузі в Китаї, особливо технологічні компанії, також потрапили під санкції або зіткнулися з потенційними інвестиційними заборонами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні