Путін не братиме участі у саміті БРІКС у Південній Африці через ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Путін не братиме участі у саміті БРІКС у Південній Африці через ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду

Getty Images

Президент Росії Володимир Путін не візьме участь у саміті групи країн БРІКС у Південній Африці в серпні «за взаємною згодою», повідомила ПАР, пише Reuters. Замість нього Росію представлятиме її міністр закордонних справ Сергій Лавров.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лавров на саміті в Йоганнесбурзі зустрінеться із лідерами Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки, йдеться у заяві.
  • Південна Африка зіткнулася з дилемою під час проведення саміту, тому що, будучи членом Міжнародного кримінального суду (МКС), їй довелося б заарештувати Путіна за інкриміновані йому воєнні злочини, якби він був присутній на саміті.
  • У березні МКС видав ордер на арешт Путіна, звинувативши його у воєнному злочині, повʼязаному із незаконною депортацією дітей з України.
  • Москва заявила, що ордер юридично недійсний, оскільки Росія не є членом МКС.

Контекст

У березні Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Це означає, що російського диктатора можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни – члена МКС.

26 квітня президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що правляча партія ПАР «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід країни з МКС. Але пізніше на сайті адміністрації президента ПАР опублікували заяву-спростування.

ПАР запросила президента Росії Володимира Путіна взяти участь у саміті БРІКС у серпні, в травні місцеве видання Sunday Times із посиланням на джерела повідомило, що влада ПАР просила Путіна не приїжджати на саміт БРІКС через – ордер на арешт від МКС.

Згодом країна вирішила надати дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей офіційних осіб із групи країн БРІКС, а потім розглядала можливість відмовитися від проведення зустрічі БРІКС через ордер на арешт Путіна, щоб саміт провели у Китаї.

Південна Африка заявляє, що займає нейтральну позицію у конфлікті в Україні, але західні держави критикують її за дружнє ставлення до Росії, яка історично була сильним союзником правлячого Африканського національного конгресу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні