ОПЕК+ не схвалила нових рекомендацій щодо квот, оскільки Саудівська Аравія й надалі скорочуватиме видобуток нафти
Категорія
Новини
Дата

ОПЕК+ не схвалила нових рекомендацій щодо квот, оскільки Саудівська Аравія й надалі скорочуватиме видобуток нафти

Наглядовий комітет ОПЕК+ на онлайн-зустрічі у пʼятницю, 4 серпня, рекомендував не вносити змін до політики постачання нафти, пише Bloomberg із посиланням на делегата. Напередодні Саудівська Аравія погодилася на додаткове скорочення видобутку та його продовження на вересень, а Росія – на додаткове скорочення експорту.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ОПЕК+ дала зрозуміти, що дотримуватиметься чинного курсу, оскільки лідер групи Саудівська Аравія у четвер, 3 серпня, повідомила, що продовжить одностороннє скорочення видобутку на 1 млн барелів на день до вересня і, можливо, поглибить скорочення після цього для підтримки ринку.
  • РФ оголосила, що продовжить експортні обмеження у вересні, але трохи скоротить їх до 300 000 барелів на день.
  • Ціни на сиру нафту торгуються близько тримісячного максимуму вище $85 за барель у Лондоні, проте побоювання щодо відновлення економіки Китаю затьмарюють перспективи попиту.
  • Комітет ОПЕК+ повідомив, що «продовжить уважно оцінювати ринкову конʼюнктуру» та готовий «реагувати на зміни на ринку й вжити додаткових заходів у будь-який час».
  • Поточні зусилля значною мірою обмежуються двома лідерами ОПЕК+: кілька інших країн, що входять до Організації країн-експортерів нафти та її партнерів, видобувають менше встановлених квот і не можуть продовжувати скорочення.
  • Спільний міністерський моніторинговий комітет знову збереться 4 жовтня, а повноцінний альянс ОПЕК+, який складається з 23 країн, має зібратися наприкінці листопада.

Контекст

ОПЕК та її союзники у квітні оголосили про несподіване скорочення видобутку без скликання зустрічі, збільшивши обсяг скорочення видобутку, погоджений на їхній останній зустрічі у жовтні.

4 червня ОПЕК офіційно повідомила, що ОПЕК+ домовилася скоригувати загальний рівень видобутку нафти до 40,46 млн барелів на добу з 2024 року. Саму угоду пролонгували до 2025-го, її термін закінчувався наприкінці 2023 року.

Кілька днів тому стало відомо, що видобуток нафти ОПЕК впав найбільше за три роки – до 27,79 млн барелів на день, оскільки Саудівська Аравія здійснила серйозне скорочення у спробі зміцнити світові ринки. Видобуток у липні впав на 900 000 барелів на день. Таким чином Саудівська Аравія виконала переважну частину обіцяного додаткового скорочення видобутку на 1 млн барелів на день у спробі підтримати ціни на тлі слабких економічних даних у Китаї й побоювань щодо рецесії у США. 

РФ протягом багатьох місяців нехтувала обіцянками скоротити постачання, оскільки зосередилася на максимізації доходів для фінансування своєї війни проти України, але відстеження танкерів показують, що зараз вона скорочує експорт. Постачання впали до семимісячного мінімуму та склали трохи менше 3 млн барелів на день.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні