Категорія
Новини
Дата

До власника IT-компанії MacPaw Олександра Косована прийшли додому з обшуками. В офісі компанії також обшуки

В офісі компанії MacPaw і в будинку її власника і CEO Олександра Косована проходять обшуки через земельні ділянки, які компанія придбала в 2016-2021 роках. Про це бізнесмен повідомив у Facebook.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Причиною обшуків Олександр Косован називає «бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала у період із 2016 по 2021 роки». 
  • Він не виключає, що через недосконалості у земельному законодавстві та його застаріле регулювання могли бути допущені помилки посадовцями. 
  • Тому компанія, за його словами, надає правоохоронцям всю запитувану інформацію й більш ніж три роки веде діалог із місцевою владою, щоб виправити ці помилки. 
  • Згідно його заяв, після того, як компанія інвестувала десятки мільйонів доларів у розвиток ділянок, ними зацікавилися чиновники, «які тепер намагаються відібрати ці землі та актив».
  • «Такі дії разом із блокуванням роботи однієї з найбільших українських продуктових компаній, є злочином проти всього народу України», – заявив Косован.
  • Косован поточнив, що обшуки проводять Спеціалізована екологічна прокуратура, Головне слідче управління Нацполіції та оперативні працівники. За словами бізнесмена, у нього вдома слідчі збираються вилучати компʼютерну техніку.
  • «Єдиний документ, до якого виникли запитання у слідства по екологічним звинуваченням, це моя довідка волонтера від фонду «Повернись Живим», – написав Косован у коментарях до свого допису.
В офісі IT-компанії MacPaw та в будинку її засновника Олександра Косована проходять обшуки

Обшуки в MacPaw. Фото: Олександр Косован

Контекст

У 2011 році Косован став героєм статті українського Forbes «Семеро сміливих», що розповідала про підприємців до 25 років, які побудували успішний бізнес. На той час його застосунок CleanMyMac для очищення комп’ютерів від «сміття» набрав 1,5 млн завантажень, переважно зі США. Косован планував виїхати до Штатів разом із командою, але залишився в Україні. MacPaw розрослася до 300 співробітників, її прибуток – до мільйонів доларів на рік. Косован керується принципом «люди дорожчі за гроші».

Після початку великої війни MacPaw випустила два застосунки: для виявлення російських і білоруських програм і відстежування місцеперебування команди. Фонд SMRK Косована інвестував у стартап Esper Bionics, який розробляє розумні протези. Також MacPaw інвестував $1 млн у розвиток інноваційного хабу «Промприлад.Реновація» в Івано-Франківську. Благодійний фонд MacPaw Foundation закупив військове обладнання, спорядження та медичних виробів на $5,4 млн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні