Категорія
Новини
Дата

Додавання біопалива у бензин стане обовʼязковим в Україні з травня 2025 року

1 хв читання

Верховна Рада 4 червня ухвалила в цілому законопроєкт про обов’язковість використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (№3356-д). З травня наступного року у бензині має обовʼязково бути рідке біопаливо на рівні не менше 5%. 

Ініціатори документа, серед яких переважно нардепи від «Слуги народу», очікують, що цей закон збільшить завантаженість спиртзаводів, надходження податків і створить додаткові робочі місця. 

Деталі

  • За ухвалення документа проголосували 235 парламентарів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.
  • Метою законопроєкту його автори називають створення нормативно-правової бази для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті.
  • Крім того, зобовʼязання ухвалити нове законодавство у цій сфері Україна взяла на себе із вступом до Енергетичного Співтовариства.

Що передбачає законопроєкт: 

  • встановлення обов’язкової частки рідкого біопалива (квот) в загальному річному обсязі продажу бензину: з 1 травня 2025 року – не менше 5% об’ємних; 
  • запровадження обліку та контролю вмісту біокомпонентів у бензинах; 
  • встановлення відповідальності за недотримання квот виробниками, імпортерами та реалізаторами; 
  • технічні характеристики палива з біокомпонентами обов’язково повинні відповідати вимогам технічних регламентів, гармонізованих європейських стандартів та інших нормативно-правових актів;
  • реалізація бензину без вмісту біопалива передбачає штраф у розмірі семи прожиткових мінімумів для працездатних осіб (наразі 3028 грн) за кожні 1000 літрів одержаної для реалізації партії.

Контекст

Ініціатори законопроєкту вважають, що його ухвалення сприятиме розвитку галузі й у середньостроковій перспективі збільшить надходження податків. Також вони очікують збільшення завантаженості спиртових заводів та виробничого потенціалу суміжних сфер.

Крім того, передбачається створення додаткових робочих місць, покращення екологічної ситуації шляхом зменшення обсягів викидів в атмосферу і створення передумов для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у сферу виробництва рідкого біопалива, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Біопаливо найчастіше виготовляють з ріпаку та кукурудзи. Україна до повномасштабного вторгнення щороку імпортувала до 55 000 т біоетанолу у складі бензину. Водночас загальні незадіяні виробничі потужності спиртової галузі України оцінювалися у близько 100 000 т біоетанолу на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні