Газ, природний газ /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Дуже стратегічні плани. Споживання газу – 10 млрд кубів, видобуток – 21,5 млрд кубів. Forbes ознайомився із частиною «засекреченої» енергостратегії–2050

Споживання газу буде зростати до 2032 року, а потім знизиться до 10,4 млрд кубів у 2050-му Фото Getty Images

На початку травня уряд прийняв енергетичну стратегію до 2050 року. Forbes дістав «газову» частину документа. Що там? Наростити видобуток, вийти в газовий нуль у 2025-му, «залити» Європу біоетанолом і воднем. Наскільки реалістичний і корисний цей документ

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Український уряд 1 травня схвалив енергетичну стратегію до 2050 року. Документ наразі під грифом «Для службового використання» і передається на ознайомлення в міністерства і профільні держкомпанії тільки в паперовому вигляді, розповіли Forbes два члени уряду. 

Стратегію розробляли фахівці Міненерго з енергетичними компаніями – «Енергоатомом», «Нафтогазом», «Укргідроенерго», представниками уряду Великої Британії та аудиторської компанії KPMG.

Підготовка стратегії за допомогою іноземних консультантів – поширена практика для багатьох країн, каже президентка аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко. На розробку документа пішло близько двох років, додає вона.

Цьогорічна енергетична стратегія – про зниження споживання газу, перспективи виробництва водню й біоетанолу. «Стратегія – ключовий документ, він має допомогти розвинути окремі сектори», – каже Павленко. Це сигнал для інвестора про те, які галузі будуть найперспективнішими.

Куди йде газ 

У 2022 році Україна спожила 19,5 млрд кубів газу, за даними урядової стратегії. Видобула 18,5 млрд кубів. Найбільші споживачі – електростанції та ТЕЦ, які забезпечують теплом населення. Так буде і далі, очікує уряд.

Попит на газ найближчими роками зростатиме і в Україні, і у світі, йдеться у стратегії. Газ має стати перехідним паливом, щоб досягнути декарбонізації (коли Україна стане вуглецево нейтральною, у цій частині документа не говориться). Це перша українська стратегія із чотирьох, яка передбачає зростання споживання газу.

Енергетичні стратегії України

Стратегія до 2030 року, ухвалена у 2006 році, міністр палива та енергетики – Іван Плачков.

Стратегія до 2030 року, ухвалена у 2013 році, міністр енергетики та вугільної промисловості – Едуард Ставицький.

Стратегія до 2035 року, ухвалена у 2017 році, міністр енергетики та вугільної промисловості – Ігор Насалик.

Стратегія до 2035 року, ухвалена у 2023 році, міністр енергетики – Герман Галущенко.

У 2023 році Україна споживатиме на 2% більше газу, наступного року – на 4%, йдеться у стратегії.

Схожий прогноз на початку травня озвучив керівник НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов: «Споживання газу не зростатиме шаленими темпами ані у 2023-му, ані у 2024 році». Суттєво впала економіка, зменшилось населення, пояснює він.

За стратегією, за 10 наступних років споживання зросте на 18% – до 23 млрд кубометрів газу. Пік попиту буде близько 2035 року, а потім піде на спад – до 10,4 млрд кубів у 2050-му.

Як Україна задовольнятиме попит на газ? Заявлена стратегією мета – покрити власним видобутком газу попит вже у 2025 році. Попередня стратегія (уряд Володимира Гройсмана представив своє бачення розвитку галузі на 18 років у 2017-му) ставила таку саму ціль.

За базовим сценарієм стратегії, Україна наростить видобуток газу до 20 млрд кубів (на 8%) у 2024-му і 2025 роках, а наступними роками – на 7,5%, до 21 млрд кубів. Оптимістичний сценарій допускає видобуток понад 26 млрд кубів у 2050-му.

Протягом останніх п’яти років державні видобувні компанії, які покривають 75% ринку, знижували обсяги видобутку. Приватні показували стале зростання. Але заборона експорту через війну змінила тренд, тепер приватники теж очікують зниження показників. Як газова галузь змінить тренд останніх років, у стратегії не деталізується.

Дуже стратегічні плани. Споживання газу – 10 млрд кубів, видобуток – 21,5 млрд кубів. Forbes ознайомився із частиною «засекреченої» енергостратегії–2050 /Фото 1

«Нафтогазу», щоб забезпечити тепло взимку, доводилося імпортувати блакитне паливо. Минулоріч закупівлі сягнули мінімуму за пʼять років – 1,54 млрд кубів.

На початку травня Чернишов заявив, що держкомпанія не планує закуповувати газ за кордоном вже у 2023-му. «Імпорт – це пастка», – вважає Чернишов. Це не співпадає з баченням міністра енергетики Германа Галущенка, який казав на пресконференції у квітні, що навіть якщо цьогоріч власне виробництво забезпечить споживання, то може знадобитися імпорт до 2 млрд кубометрів. «Для впевненості», – аргументував міністр. 

Прогнози аналітиків ExPro Consulting песимістичніші за урядові. У найгіршому випадку у 2030 році видобуток може впасти на 14% – до 15,9 млрд кубометрів.

Дуже стратегічні плани. Споживання газу – 10 млрд кубів, видобуток – 21,5 млрд кубів. Forbes ознайомився із частиною «засекреченої» енергостратегії–2050 /Фото 2

На заміну газу 

Із середини 2030-х років споживання газу почне знижуватися аж до 10,4 млрд кубометрів у 2050-му. Це реалістично, каже колишній міністр енергетики Іван Плачков. Приватні споживачі будуть переходити на електроенергію, вважає він. Це саме написано у стратегії.

Промислові споживачі замінять газ воднем, розраховує український уряд. У цьому питанні Україна наслідує десятки інших країн, які ще кілька років тому опублікували свої водневі стратегії. У 2022 році Євросоюз виділив €5,2 млрд на розвиток водневого проєкту, щоб знизити залежність від природного газу.

Уряд заклав початок виробництва водню у 2032 році (у попередній стратегії дати не було). Очікується, що до 2050-го вироблятимуть до 1,65 млн т на рік. Споживання водню зростатиме, якщо людство винайде економічно вигідний спосіб його виробляти, але поки що це дуже дорого, каже Плачков.

Інший замінник природного газу, на який робить ставку уряд у своїх планах до 2050 року – біогаз. У квітні 2023-го в Україні запустили перший біометановий завод. В Україні реалізують п’ять біометанових проєктів до 2025 року, очікують в уряді.

Попередні біогазові установки виробляли електроенергію з біомаси.

У стратегії оцінили потенціал виробництва біоетанолу у 10 млрд кубів на рік, з яких близько 4,5 млрд кубів будуть потрібні Україні для власного споживання до 2050 року. Виробництво біометану з продуктів життєдіяльності ферм – локальна історія, вважає Плачков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні