Категорія
Новини
Дата

Топменеджер Ахметова розповів, яка з компаній бізнесмена першою може вийти на IPO

DTEK Renewables International, яка відповідає за закордонні інвестиції у зелену енергетику, може бути першою з групи ДТЕК Ріната Ахметова, яка вийде на IPO. Про це у великому інтервʼю Forbes розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Компанія DTEK Renewables International може стати першою з групи, яка вийде на ІРО, каже Тімченко. Компанія відповідає за закордонні інвестиції у зелену енергетику, додав він.
  • ДТЕК все більше і більше відкривається для партнерства, каже Тімченко. 
  • IPO потрібне для доступу до дешевшого капіталу, щоб розширити базу інвесторів, посилити довіру до компанії, вважає Тімченко. «Якщо компанія вийшла на IPO і живе за встановленими правилами – це знак якості», – каже він. 
  • Також партнерство зменшує ризики, каже Тімченко. Але він вважає, що IPO не можна використовувати для захисту від держави. «ІРО не захистить від регуляторних чи державних ризиків. Ані в нашій, ані в інших юрисдикціях», – каже Тімченко.
  • Тімченко допускає також залучення інвестора в акціонерний капітал ДТЕК Мережі.
  • «Ми хоч сьогодні готові продати частку в цьому бізнесі західній компанії», – каже він. ДТЕК Мережі – це зарегульований низькомаржинальний бізнес, який вимагає багато капіталовкладень, навичок, технологій. «Партнер може все це привнести», – каже Тімченко.
  • Через війну компанія зараз навіть не підіймає це питання, каже СЕО ДТЕК. «Відповідь зрозуміла», – пояснює він. Він планує повернутися до питання залучення партнера до ДТЕК Мережі після завершення війни.

Контекст

До війни ДТЕК трансформувався. Зсередини – від вертикально інтегрованої компанії до децентралізованої групи відособлених холдингів; зовні – від компанії, яка виробляє електроенергію з «брудного» вугілля, до «зеленої» зі ставкою на вітрові та сонячні електростанції.

Стратегічно ДТЕК дивиться в бік ЄС, де планує найближчими роками збудувати 5000 МВт зеленої генерації за €6–6,5 млрд. «Це амбітні плани», – каже Тімченко.

ДТЕК втілює два проєкти у Румунії – 60 МВт вітру і 50 МВт сонця. Їх планують добудувати до першого кварталу 2024 року.

У 2024 році ДТЕК планує почати будувати вітроелектростанцію у Хорватії. В Італії проєкт на етапі девелопменту, каже Тімченко. Також ДТЕК хоче будувати електростанції у Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні