Категорія
Новини
Дата

Топменеджер Ахметова розповів, яка з компаній бізнесмена першою може вийти на IPO

1 хв читання

DTEK Renewables International, яка відповідає за закордонні інвестиції у зелену енергетику, може бути першою з групи ДТЕК Ріната Ахметова, яка вийде на IPO. Про це у великому інтервʼю Forbes розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Ключові факти

  • Компанія DTEK Renewables International може стати першою з групи, яка вийде на ІРО, каже Тімченко. Компанія відповідає за закордонні інвестиції у зелену енергетику, додав він.
  • ДТЕК все більше і більше відкривається для партнерства, каже Тімченко. 
  • IPO потрібне для доступу до дешевшого капіталу, щоб розширити базу інвесторів, посилити довіру до компанії, вважає Тімченко. «Якщо компанія вийшла на IPO і живе за встановленими правилами – це знак якості», – каже він. 
  • Також партнерство зменшує ризики, каже Тімченко. Але він вважає, що IPO не можна використовувати для захисту від держави. «ІРО не захистить від регуляторних чи державних ризиків. Ані в нашій, ані в інших юрисдикціях», – каже Тімченко.
  • Тімченко допускає також залучення інвестора в акціонерний капітал ДТЕК Мережі.
  • «Ми хоч сьогодні готові продати частку в цьому бізнесі західній компанії», – каже він. ДТЕК Мережі – це зарегульований низькомаржинальний бізнес, який вимагає багато капіталовкладень, навичок, технологій. «Партнер може все це привнести», – каже Тімченко.
  • Через війну компанія зараз навіть не підіймає це питання, каже СЕО ДТЕК. «Відповідь зрозуміла», – пояснює він. Він планує повернутися до питання залучення партнера до ДТЕК Мережі після завершення війни.

Контекст

До війни ДТЕК трансформувався. Зсередини – від вертикально інтегрованої компанії до децентралізованої групи відособлених холдингів; зовні – від компанії, яка виробляє електроенергію з «брудного» вугілля, до «зеленої» зі ставкою на вітрові та сонячні електростанції.

Стратегічно ДТЕК дивиться в бік ЄС, де планує найближчими роками збудувати 5000 МВт зеленої генерації за €6–6,5 млрд. «Це амбітні плани», – каже Тімченко.

ДТЕК втілює два проєкти у Румунії – 60 МВт вітру і 50 МВт сонця. Їх планують добудувати до першого кварталу 2024 року.

У 2024 році ДТЕК планує почати будувати вітроелектростанцію у Хорватії. В Італії проєкт на етапі девелопменту, каже Тімченко. Також ДТЕК хоче будувати електростанції у Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні