Парк систем збереження енергії на 25 МВт у Бельгії /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Потужний повербанк. В Україні формується ринок збереження енергії обʼємом до $100 млн. Як на ньому заробити?

У Європі вже побудовано 4,5 ГВт потужності систем збереження енергії, Україні потрібно 0,76 ГВт Фото Getty Images

ЄС останні роки активно будує системи збереження енергії, а в Україні цей ринок тільки зароджується. Вінницька компанія Kness у червні отримала першу ліцензію на роботу подібної установки. На черзі ДТЕК та МХП. Як заробити на промислових батарейках?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Вінницька енергетична компанія Kness у червні 2023-го отримала ліцензію на зберігання електроенергії. «Це перше рішення комісії про видачу ліцензії на діяльність зі зберігання енергії», – каже голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Kness розробила власний energy storage потужністю 1 МВт ще в 2021-му. Він встановлений в офісі компанії у Вінниці. Після отримання ліцензії вона надаватиме допоміжні послуги та послуги з балансування оператору системи передачі. ІТ-система і близько половини компонентів – власна розробка компанії, казав раніше директор Kness Energy Сергій Кравчук в інтерв’ю «ЕкоПолітиці».

Компанія моделювала різні сценарії розвитку української енергосистеми при повному переході на 100% відновлювальної генерації. Експерименти показали, що слабке місце української енергосистеми при збільшенні обʼємів відновлювальної генерації – відсутність систем збереження енергії або energy storage. Потужність встановлених СЕС з 2015-го до 2021 року збільшилася майже у 15 разів, до 6381 МВт, за даними Ex&Pro Consulting.

Система збереження енергії працює як потужний powerbank: може накопичувати сонячну енергію вдень і відпускати її ввечері. Це дає змогу стабілізувати енергосистему.  

«Без цих акумуляторів перехід на відновлювальну генерацію неможливий, – каже співзасновник та СЕО Kness Сергій Шакалов. Kness не озвучує вартість станції.

Вартість energy storage у 2023-му близько $746/кВт, за оцінкою американської лабораторії з вивчення відновлювальної енергії NREL. З 2020-го вартість будівництва знизилась на 25% і буде дешевшати в подальшому, свідчать розрахунки лабораторії.

Країни ЄС у 2022-му збудували 4,5 ГВт потужності систем збереження енергії, лідери – Німеччина, Велика Британія, Греція, повідомляє профільне видання Energy-storage.

Темпи будівництва можуть суттєво зрости найближчими роками, вважають аналітики Європейської асоціації зберігання енергії. Щороку треба будувати втричі більше, щоб досягнути рівня 200 ГВт до 2030 року, йдеться в дослідженні. Саме такий результат дасть можливість досягти заявленої мети Єврокомісії відмовитися від російського викопного палива, повідомляє REPowerEU.

Україна потребує суттєво менших обʼємів energy storage – 760 МВт, цей показник сталий протягом років, каже керівник напрямку зберігання енергії ДТЕК Вадим Уткін. ДТЕК Ріната Ахметова побудувала першу в Україні промислову батарейку потужністю 1 МВт у 2021-му на території Запорізької ТЕС, у нині тимчасово окупованому Енергодарі. Система працювала без ліцензії, оскільки на той момент українське законодавство не передбачало зберігання енергії. «Це був пілотний проєкт, який дозволив випробувати технологічну схему і технічні параметри», – каже Уткін. 

Як можна заробити на системах збереження енергії

Системи збереження енергії дають змогу балансувати енергосистему і підтримувати частоту в мережі, каже Уткін. Energy storage може швидко прийняти електроенергію або віддати в мережу. Час реакції батареї ДТЕК на Запорізькій ТЕС – біля 200 мілісекунд, додає він.

Energy storages, наприклад, можуть допомогти «Укренерго» уникнути найгірших сценаріїв при обстрілах, каже Уткін. У такому разі energy storage продає не електроенергію, а послугу – готовність батарейки бути використаною в будь-який момент, каже Богдан Серебренніков, старший аналітик DiXi Grouр. Для цього власнику системи збереження енергії не потрібна власна генерація, запевняє Сергій Проненко, засновник і керівник Solar Garden. Потрібні власне батарейка, ліцензія регулятора, сертифікація «Укренерго» і підключення до мереж, каже він.

Система збереження енергії на 1 МВт, яка працює на потреби оператора енергосистеми, в середньому приносить дохід $120 000–130 000, каже Проненко з Solar Garden. Ці розрахунки підтверджує і керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький. За умови, що в Україні буде побудовано 760 МВт energy storage, їхній максимальний річний дохід складатиме $90–100 млн. 

Британська компанія Elementum Energy із сонячними та вітровими електростанціями в Україні розглядає можливість будівництва energy storage разом із зеленою генерацією. «Для нас це можливість накопичувати електрику у пік інсоляції і використовувати ввечері, коли попит максимальний», – каже Андрій Коваль, менеджер з інновацій Elementum Energy.

Серед проблем – великі строки будівництва. Доставка обладнання в Україну може зайняти рік, каже він. Причина – у Європі високий попит на energy storages, виробництва працюють за передзамовленням.

ДТЕК планувала побудувати energy storage на 20 МВт на Бурштинській ТЕС у першому кварталі 2023-го. Компанія досі в пошуках фінансування, каже керівник державної енергокомпанії на умовах анонімності, бо не уповноважений коментувати такі питання.

МХП Юрія Косюка ще у 2020 році оголошувала плани побудувати energy storage на 25 МВт у Ладижині Вінницької області. 20 червня представники МХП у Лондоні домовились із трьома міжнародними компаніями про об’єднання в консорціум для старту проєктів із накопичення енергії, повідомили Forbes у пресслужбі.

Державна генеруюча компанія «Укргідроенерго» планує до кінця 2024 року побудувати energy storage на 212 МВт, розповів гендиректор компанії Ігор Сирота.

Energy storage – це ключ до декарбонізації і переходу на зелену енергетику, каже Коваль з Elementum Energy. «Лише з установками збереження енергії можна буде відмовитись від класичної генерації на викопному паливі», – додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні