Категорія
Новини
Дата

Дубілет та ще два топменеджери ПриватБанку отримали нові підозри в розтраті 8 млрд грн

Детективи НАБУ повідомили про підозру в розтраті 8,2 млрд грн трьом колишнім топменеджерам ПриватБанку. Підозри вручили колишньому голові правління Олександру Дубілету, його заступнику та керівнику департаменту міжбанківських операцій.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підозри колишнім посадовцям ПриватБанку підписала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.
  • За даними слідства, напередодні націоналізації ПриватБанку в грудні 2016 року тодішній голова правління банку розпорядився перерахувати 8,2 млрд грн із кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам.
  • Для прикриття фактичної розтрати коштів ПриватБанку високопосадовці підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Технічно керівництвом було прийнято рішення про заміну боржника: тепер замість іноземних товариств віддавати борги ПриватБанку повинна пов'язана з банком фірма Claresholm Marketing LTD.

Контекст

Це вже друга підозра топменеджменту ПриватБанку. Перша стосувалася схеми щодо виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію. Тоді повідомлення про підозру отримали ексголова правління ПриватБанку Олександр Дубілет та колишній перший заступник голови правління банку Володимир Яценко. Останній 22 лютого намагався вилетіти з Дніпра до Відня на приватному літаку, але НАБУ затримало його. Згодом Яценко вийшов на свободу під заставу в 52 млн грн.

Третя підозра стосується колишньої першої заступниці голови правління «Інгосстрах» Олени Бичихіної. Як повідомляють ЗМІ, Олександр Дубілет і Олена Бичихіна вже перебувають за кордоном.

Загалом на сьогодні до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п’ятеро осіб: ексголова правління «ПриватБанку», два його заступники та два керівники департаментів. Колишній очільник «ПриватБанку» є підозрюваним в обох епізодах. На майно підозрюваних осіб наразі накладено тимчасовий арешт для відшкодування завданих збитків.

Наприкінці лютого співзасновники «Фінтех Бенд», яка спільно з Універсал Банком займається розвитком проєкту Monobank, Олександр Дубілет та Володимир Яценко 23 лютого вийшли зі складу бенефіціарів власників компанії. Новими бенефіціарами стали Олексій Дубілет і Євгенія Кривенко.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні