Категорія
Новини
Дата

Джек Ма піде з посади президента заснованої ним бізнес-школи. Причина – тиск влади Китаю

Китайський мільярдер і засновник гіганта електронної комерції Alibaba Джек Ма покине пост президента власної бізнес-школи Hupan University. Це рішення стало наслідком тиску китайської влади, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ма планує зберегти звʼязок зі школою, проте не займатиме офіційних посад в її керівництві.
  • Сама установа змінила назву на Центр інновацій Хупань, відмовившись від слова «університет». Зміна назви пов’язана з тим, що бізнес-школа не має ліцензії університету.
  • Також освітній заклад має намір реструктурувати освітню програму.
  • За даними джерел, влада була стурбована тим, що Ма будує мережу, яка суперечить цілям комуністичної партії. Деякі китайські чиновники вважають Хупань сучасною версією Академії Дунлінь.

Довідка 

Корпоративну бізнес-школу Hupan University було створено 2015 року в рідному місті Джека Ма – Ханчжоу. Студенти закладу навчаються підприємництву, менеджменту та корпоративній культурі. Потрапити до академії було так само важко, як і в Гарвард, відзначає FT. Бізнес-школа швидко стала однією з найпрестижніших у Китаї, лекції в ній читали сам Ма, а також іноземні бізнес-лідери, зокрема засновник Uber Тревіс Каланік. Серед відомих випускників університету – президент агрегатора таксі Didi Жан Лю й засновник платформи онлайн-страхування Waterdrop Шен Пен.

Контекст

Китайська влада обмежує вплив багатіїв у країні. Ця тенденція посилилася після критики Ма регуляторів та держбанків у жовтні минулого року. Після цього регулюючі органи КНР призупинили IPO дочірньої компанії Alibaba – Ant Group і почали антимонопольне розслідування.

Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю почало антимонопольне розслідування також стосовно Alibaba. У підсумку її оштрафували на $2,8 млрд. Це найбільший корпоративний штраф в історії країни. В свою чергу Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом під тиском влади.

Минулого тижня гендиректор і засновник китайської компанії ByteDance, яка володіє соцмережею TikTok, Чжан Імін заявив, що залишить свою посаду до кінця 2021 року. Своє рішення Імін пояснив нестачею певних навичок, необхідних ідеальному менеджеру. А також тим, що його цікавить аналіз організаційних і ринкових принципів та використання їх для скорочення управлінської роботи, а не фактичне управління людьми. Але в цю версію не вірять інвестори й співробітники компанії. Вони впевнені, що Чжан йде, аби врятувати ByteDance в умовах тиску з боку керівництва КНР, пише Financial Times.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні