Джордж Сорос /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сорос передає контроль над своєю 25-мільярдною фінансовою імперією синові – WSJ

Джордж Сорос Фото Getty Images

Американський фінансист та філантроп Джордж Сорос передає контроль над своєю 25-мільярдною фондовою імперією синові Олександру, пише The Wall Street Journal. Алекс Сорос – єдиний член сімʼї в інвестиційному комітеті, який контролює фірму, що управляє Soros Fund Management.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У грудні минулого року рада директорів фондів 92-річного Сороса Open Society Foundations («Відкрите суспільство») обрала його 37-річного сина Олександра головою – молодий бізнесмен змінив на цій посаді свого батька. Також він очолив Комітет політичних дій Сороса, йдеться у матеріалі.
  • Алекс Сорос – єдиний член сімʼї в інвестиційному комітеті, який контролює фірму, що управляє коштами фонду та сімʼї – Soros Fund Management.
  • За даними представників бізнесмена, найближчими роками більшу частину $25 млрд буде направлено до фонду «Відкрите суспільство», а близько $125 млн буде призначено для комітету політичних дій.
  • Раніше Джордж Сорос заявляв, що «принципово» не хотів би, щоб фонд «перейшов до рук одного з дітей», і те, що фондом має керувати той, хто краще для цього підходить. Однак, як зазначає видання, Алекс завоював довіру батька тим, що неодноразово підміняв його у поїздках до офісів організації по всьому світу. «Він це заслужив», – заявив Джордж Сорос.
  • Сам Алекс Сорос у своєму першому інтервʼю після обрання на посаду голови організації повідомив, що він більш політик, ніж його батько, і що планує продовжувати жертвувати гроші сімʼї на підтримку лівих політичних кандидатів США.
  • Він розповів, що активніше виступатиме за виборчі права та право на аборти, а також занепокоєний можливістю переобрання Дональда Трампа на посаду президента США.
Getty Images

Алекс Сорос Фото Getty Images

Цифра

$1,5 млрд – таку суму жертвує благодійна організація Open Society Foundations Сороса на політичні та соціальні проєкти. У фонді кажуть, що гроші йдуть групам і окремим особам, які пропагують «демократичні принципи, права людини та справедливість». Також фонд допомагає організаціям, які займаються імміграційним законодавством і реформою правосуддя. Forbes оцінює статки Джорджа Сороса у $6,7 млрд.

Контекст

Перш ніж стати філантропом і частиною демократичної політики, Джордж Сорос багато років займався фінансами та інвестиціями. Зокрема, він відомий агресивними угодами, як-от рішення зіграти проти британського фунта у 1990-х роках. 

У 2017 році Джордж Сорос передав $18 млрд, більшу частину своїх статків, заснованій ним благодійній організації «Відкрите суспільство», перетворивши її на одну з найбільших такого типу організацій світу. 

Фонд жертвує мільйони доларів на політичні цілі. За даними OpenSecrets, лише під час виборчого циклу 2022 року співробітники Soros Fund Management пожертвували понад $179 млн кільком кандидатам і організаціям від Демократичної партії, порівняно з приблизно $10,5 млн у 2020 році. 

Алекс Сорос, який входить до інвестиційного комітету Soros Fund Management, не вважався спадкоємцем імперії Сороса. Лише після того, як його старший зведений брат Джонатан покинув фонд, Олександр почав приділяти більше часу цій організації. З 2015 року він почав працювати у фонді неповний робочий день, а під час виборів 2016 року активізувався.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні