Категорія
Новини
Дата

ЄБРР погіршив прогноз економічного зростання України на 2025 рік до 4,7%

2 хв читання

Європейський банк реконструкції й розвитку (ЄБРР) зменшив прогноз темпу зростання ВВП України на наступний рік з 6% до 4,7%, йдеться у звіті «Регіональні економічні перспективи». Водночас прогноз на 2024-ий збережено на рівні 3%.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти 

  • Прогноз зростання на 2024 рік не змінився з попереднього звіту ЄБРР у травні, та трохи перевищує загальний прогноз зростання 2,8%, зроблений банком на цей рік для регіонів, в яких він веде діяльність (Центральна, Східна та Південно-Східна Європа, Кавказ, Туреччина, Центральна Азія, Південне та Східне Середземномор’я).
  • Разом з цим, знищення потужностей та об’єктів генерації та передачі електроенергії негативно впливає на українську економіку і вже перервало чотири квартали суттєвого зростання ВВП. З урахуванням цього ЄБРР знизив свій прогноз зростання для України на 2025 рік до 4,7% порівняно з 6% у травневому звіті.
  • Згідно з новим звітом, українська економіка зросла на 6,5% рік до року у першому кварталі 2024-го після зростання на 5,3% у 2023 році, яке забезпечило часткову компенсацію різкого спаду на початку війни у 2022-му. Проте, це зростання уповільнилося після першого кварталу 2024-го через дефіцит енергогенерації та вищі ціни на імпортну електроенергію.
  • Інфляція, що стабілізувалася нижче цільового рівня Національного банку України близько 5% у першій половині року, нещодавно знов почала зростати і становила вже 5,8% у липні. 
  • У звіті зазначається, що короткострокові прогнози зростання для України, як і раніше, характеризуються високим рівнем невизначеності.
  • Згідно зі звітом перспективи українського експорту покращились завдяки відкриттю минулого року експортного коридору уздовж узбережжя Чорного моря. Але це покращення може бути нівельоване проблемами з електроенергією.
  • За даними ЄБРР, в Україні зберігається гострий дефіцит на ринку праці та ризик подальшого знищення інфраструктури і виробничих потужностей.
  • У цілому в регіонах ЄБРР Банк прогнозує зростання на рівні 2,8% (мінус 0,2 процентного пункту від травневого прогнозу) у 2024-му, і 3,5% (мінус 0,1 процентного пункту від травневого прогнозу) у 2025 році.

Контекст

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує зростання ВВП України за підсумками 2024 року на рівні 3%, інфляція – 9%. Попередній прогноз Фонду – зростання ВВП у діапазоні від 2,5% до 3,5% за інфляції 8%.

За прогнозом Мінекономіки, зростання ВВП у 2024 році очікується на рівні 3,5% (раніше прогнозувалося 4,6%). Споживчі ціни у середньому за рік зростуть на 5,4%, грудень до грудня – на 7,9% (порівняно з 8,5% і 9,7% на грудень у попередньому прогнозі).

В останньому Інфляційному звіті НБУ прогнозував зростання реального ВВП в 2024 році на 3,7% та прискорення динаміки Індексу споживчих цін до 8,5% на кінець поточного року.

Уряд очікує, що зростання реального ВВП України сповільниться із 3,5% у 2024 році до 2,7% у 2025-му. Про це свідчить макроекономічний прогноз, який супроводжує затверджений сьогодні Урядом проєкт державного бюджету на 2025 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд