Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП України сповільнилося до 3,7% у другому кварталі

1 хв читання

У другому кварталі 2024 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України зріс на 3,7% порівняно з другим кварталом минулого року, повідомила Державна служба статистики.

Роком раніше, у другому кварталі 2023-го, реальний ВВП України зріс на 19,5% у річному вираженні.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Відповідно до оприлюднених даних, порівняно з попереднім кварталом, з урахуванням сезонного чинника, реальний ВВП за цей період збільшився на 0,2%.
  • Водночас порівняно з другим кварталом 2023 року він збільшився на 3,7%.
  • Показник другого кварталу означає, що українська економіка наразі становить 78% від довоєнного обсягу 2021 року (після стрибка до аномальних 81–82% у першому кварталі).
Зростання ВВП України сповільнилося до 3,7% у другому кварталі /Фото 1

Інфографіка: Держстат

Контекст

Уряд України очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5–4,6%. Проте, за словами Свириденко, через ракетні обстріли, насамперед української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися.

У макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк.

За підсумками першого кварталу 2024 року реальний ВВП зріс на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд