Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП України у серпні прискорилося до 3,5% у річному вимірі – Мінекономіки

1 хв читання

У серпні 2024 року українська економіка зросла на 3,5% [±1%] у порівнянні із серпнем минулого року. За вісім місяців зростання ВВП оцінюється на рівні 3,9% [±1%]. Такі дані 18 вересня оприлюднило Міністерство економіки. Основний внесок у зростання додали промисловість та позитивна динаміка у транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі, зазначила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко. 

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Динаміка зростання економіки за перші вісім місяців 2024 року на рівні 3,9% відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%, йдеться у повідомленні.
  • Водночас дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування бізнесу і стримує їхню економічну активність, зазначило Мінекономіки.
  • У серпні позитивні тенденції у промисловості сформувались завдяки стабільному доступу підприємств до електроенергії. Багато компаній налагодили її прямий імпорт. 
  • Свириденко відзначила роботу Українського морського коридору та високий інвестиційний попит на продукцію машинобудування та будівельні матеріали.
  • Пожвавлення промисловості позитивно вплинуло на транспортну галузь – зросли обсяги внутрішніх залізничних перевезень та переробки вантажів у морських портах. 
  • У будівництві збільшились обсяги будівельно-монтажних робіт. Основним драйвером галузі стали відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, проведення капітальної реконструкції та ремонту дорожнього покриття на аварійних ділянках.
  • У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту.
  • Обсяги виробництва у сільському господарстві впали через менші обсяги врожаю ярих культур порівняно з минулим роком, зазначило Мінекономіки. Проте позитивна динаміка зберігається у тваринництві завдяки стабільному попиту на внутрішньому ринку та державній підтримці виробників.

Контекст

Зростання ВВП України в липні 2024 року у річному вимірі становило 2,7%, у червні економіка зросла на 1,1%, повідомляло Мінекономіки.

У першому півріччі 2024 року Мінекономіки оцінило зростання ВВП у 4,1%, що нижче за 4,3% за підсумками чотирьох місяців і 4,5% – за підсумками пʼяти. Основним чинником уповільнення економічного зростання в червні Свириденко називала дефіцит електроенергії.

У другому кварталі року, за оцінками НБУ, зростання ВВП залишалося порівняно високим (3,7% р/р). Його підтримували нарощування видатків бюджету, швидший, ніж торік, збір врожаю ранніх зернових і подальше відновлення у тваринництві, стабільна робота морського коридору.

МВФ прогнозує зростання ВВП України за підсумками 2024 року на рівні 3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд