Категорія
Новини
Дата

Єдиний податок, ЄСВ та касові апарати. Що чекає на ФОП з початку 2022 року

Єдиний податок, ЄСВ та касові апарати. Що чекає на ФОП з початку 2022 року /Getty Images

Getty Images

Цей рік був складним для українських підприємців: карантинні обмеження, введення нових бланків звітності та розбірки навколо касових апаратів. Що чекає на ФОП у новому році

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Єдиний податок та єдиний соціальний внесок (ЄСВ)

Ті, хто працює вже не один рік, помітили, що з новим роком приходить і збільшення мінімальної заробітної плати та податків, які до неї прив’язані.

Ще в грудні 2021 року мінімалку підняли на 500 грн – до 6500 грн. Прожитковий мінімум також зріс до 2481 грн. Єдиний податок розраховують за цими показниками на 1 січня, і він буде незмінний упродовж 2022 року. 

Єдиний податок для ФОП у 2022 році:

  • для другої групи – 1300 грн (20% від мінімалки);
  • для першої групи – 248,10 грн (10% від прожиткового мінімуму).

ЄСВ зросте для всіх ФОП – 1430 грн (22% від мінімалки). Цей показник динамічний і змінюється одразу після збільшення мінімальної заробітної плати, тому за грудень 2021-го вже потрібно платити 1430 грн. Ця сума залишиться незмінною до наступного зростання мінімальної заробітної плати.

Касові апарати

Підвищенням податків нікого не здивуєш в Україні, а от обов’язкова фіскалізація викликала бурю емоцій серед ФОПів.

Усі мали би встановити реєстратор розрахункових операцій (РРО) з січня 2021 року, але це рішення перенесли на рік в зв’язку з карантином. ФОП сподівалися на відстрочку й у 2022 році – до останнього засідання Верховної Ради. Проте жоден із законопроєктів, який би скасовував чи відтерміновував застосування РРО, не пройшов. 

Що ж, тепер маємо нову реальність: навіть найменший магазинчик чи кавʼярня зобов’язані видавати чеки покупцям. Це стосується усіх підприємців, які приймають оплату готівкою (навіть якщо це готівка від накладених платежів «Нової пошти») чи карткою через POS-термінал.

Кому не потрібні касові апарати

Першу групу платників єдиного податку звільнили від використання реєстраторів. Через це найпопулярніша заява до податкової від підприємців у грудні – це заява на перехід на першу групу ФОП.

Пільговою категорією є також підприємці, які надають послуги лише дистанційно – онлайн чи телефоном. Вони можуть приймати платежі яким завгодно способом, аби він був безготівковим. Наприклад, відправка через «Нову пошту» з післяплатою на рахунок ФОП через NovaPay також рахується.

Касовий апарат не потрібен і тим, кому на рахунок ФОП відправляють кошти через банк або банківські термінали.

Удар по сільським магазинам

Введення касових апаратів ударить найбільше по невеликим сільським магазинам. Вони не мають достатньої кількості грошей, щоб впровадити систему видачі чеків: потрібен ноутбук, касовий чи смарт-термінал, сканер штрих-кодів, принтер чеків. Та й для роботи потрібен інтернет, а в деяких селах навіть мобільний зв’язок погано працює. 

Підприємці, які не змогли б прийняти роботу з РРО, закрилися б.

Щоб цього не сталося, Кабмін відмінив використання РРО для торгівлі в селах. Таким підприємцям тепер потрібно буде вести книги обліку розрахункових операцій – ті ж РРО, але на папері.

«Податок на Google» – податок на ФОП

З січня вступає в силу закон №1525-ІХ: іноземні компанії, які надають електронні послуги, мають зареєструватися платником ПДВ в Україні та сплачувати 20% ПДВ від вартості послуг. До чого тут ФОП?

Якщо ФОПи рекламуються на Facebook, Instagram, Google, YouTube чи інших сервісах, вони змушені будуть платити більше. ПДВ – це непрямий податок, який лягає на плечі покупця. Іноземні компанії будуть платити новий податок із наших кишеней.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні