До чого готуватися ФОП, Ахметову та іншому бізнесу. Які закони набирають чинності з нового року /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

До чого готуватися ФОП, Ахметову та іншому бізнесу. Які закони набирають чинності з нового року

Shutterstock

Кому в 2022 році доведеться платити більше податків, а для кого передбачено пільги? З січня набувають чинності 11 законів, які стосуються бізнесу. Ось що вони змінять

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Нові податки

Набирає чинності податковий закон №5600.  

  • Виробники птиці з січня вийдуть із четвертої податкової групи та перейдуть на загальну систему оподаткування. Вони сплачуватимуть земельний, екологічний податок та ще п'ять зборів.
  • Аграрії сплачуватимуть мінімальний податок на землю 1500 грн за гектар, навіть якщо нічого не вирощують, а з продажу сільськогосподарської продукції – ПДФО, якщо дохід перевищує 72 000 грн.
  • Оподаткування залізної руди буде прив'язано до цін на китайській біржі, а не до собівартості, як це було раніше. За поточних цін на руду підприємства бізнесмена Ріната Ахметова заплатять ренти на $28 млн більше, ніж у 2021 році.
Матеріали по темі

Що зміниться для ФОП

З 1 січня ФОП, які працюють на 2-й, 3-й, 4-й податкових групах, мають встановити реєстратор розрахункових операцій (РРО), щоб фіскалізувати продажі. Це може бути класичний варіант у вигляді касового апарата або програмний – програма на планшет чи телефон.

Якщо цього не зробити, то бізнесу доведеться сплатити штраф. За першу транзакцію без фіскалізації – 100% суми чека, а кожну наступну – 150%.

Мінімальна заробітна плата у січні, згідно з бюджетом на 2022 рік, залишиться незмінною – 6500 грн., а з 1 жовтня збільшиться на 200 грн. Разом із нею на 44 грн. зросте і єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – він становить 22% саме від мінімальної заробітної плати.

Прожитковий мінімум з 1 січня 2022 року становитиме 2393 грн, з 1 липня – 2508 грн, а з 1 грудня – 2589 грн. Єдиний податок для ФОП першої групи становить 10% прожиткового мінімуму – 240 грн. Для ФОП другої групи – це 20% мінімальної заробітної плати – 1300 грн.

Третя група ФОП платить 3% + ПДВ або 5% від доходу, на 2022 рік змін поки що немає.

Матеріали по темі

«Дія City»

Набирають чинності одразу два закони, які запускають роботу податкового режиму «Дія City». Закон №4303, ухвалений депутатами в липні 2021 року, та №5676, який був проголосований у грудні.

Вони передбачають пільги для компаній-резидентів «Дія City» – 5% податку на доходи фізосіб (ПДФО), мінімальний ЄСВ, військовий збір 1,5%, а також на вибір 18% податку на прибуток або податок на виведений капітал 9%. Наразі компанії сумарно платять 41,5%, якщо працюють зі штатними співробітниками.

Компанії-резиденти можуть співпрацювати з ФОП до 2024 року. Потім мають перейти на гіг-контракти чи трудові контракти.

Резидентом «Дія City» зможе стати компанія, що працює в ІТ-індустрії, зі штатом не менше дев'яти осіб та мінімальною заробітною платою – €1200 на місяць. Платити такі зарплати можна не одразу, а за рік. «Дія City» вводиться на 25 років, участь – добровільна.  

Матеріали по темі

Пільги для екотранспорту

  Закони №1661-ІХ та №1660-ІХ передбачають податкові пільги для екологічного транспорту.

  • Без сплати ПДВ в Україну можна буде ввозити транспортні засоби з електродвигуном та нові автомобілі, що працюють на природному газі чи біогазі. Дія пільгового періоду – до 1 січня 2026 року.
  • Підприємства, що виробляють екотранспорт, літійні акумулятори та зарядні пристрої, звільняються від сплати податку на прибуток до 31 грудня 2035 року.

Три інші закони

Закон про внутрішній водний транспорт визначає правила гри для галузі. Понад 20 років річкові перевезення регулювалися лише підзаконними актами. Документ стимулює українських судновласників оновлювати власний флот, а також дозволяє українським судам перевозити вантажі Європою. Наразі на кордоні вантаж переміщують на іноземні судна.

Закон про електронні комунікації прискорить підключення українців до інтернету, каже заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест. Оператори повинні будуть надавати абоненту інформацію про мінімальну, середню та максимальну швидкість інтернету, а заявлена швидкість не повинна критично відрізнятися від реальної. Для прозорого діалогу між операторами, провайдерами та державою буде створено електронну регуляторну платформу. Доступ до інтернету тепер гарантується державою – Мінцифри надаватиме субсидії.

Закон про публічні електронні реєстри позначає сім основних реєстрів, з яких інші можуть брати інформацію: єдиний державний демографічний реєстр, реєстр фізичних та юридичних осіб, земельний кадастр, реєстр будівель та споруд, реєстр адрес, реєстр прав на нерухомість. Це дозволить не дублювати інформацію та прискорити обмін даними між реєстрами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні