Категорія
Новини
Дата

Економіка Китаю виросла на 18,3% у першому кварталі. Це рекорд із 1992 року

Китайська економіка зросла на 18,3% у першому кварталі 2021-го порівняно з аналогічним кварталом минулого року. Це найбільший стрибок ВВП з того часу, як Китай почав щоквартально вести облік у 1992 році, пише BBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Водночас показник виявився нижчим, ніж очікували опитані Reuters економісти. Вони прогнозували зростання у 19%.
  • Не в останню чергу рекордне підвищення ВВП пов’язане з низькою базою порівняння, через те що минулого року цей показник скоротився. У першому кварталі 2020 року ВВП Китаю зменшився на 6,8% через карантин у зв’язку із пандемією COVID-19.
  • Головна економістка Economist Intelligence Unit по Китаю Юе Су прогнозує, що в наступних кварталах низка секторів економіки уповільняться, оскільки урядова фіскальна та грошова підтримка зменшиться.
  • На 2021 рік Китай встановив ціль економічного зростання на рівні 6%.
  • За весь 2020 рік темп економічного росту підвищився на 2,3% в порівнянні з показниками 2019 року. Піднебесна стала єдиною великою економікою, яка продемонструвала зростання, пише Reuters.

Контекст

Відновлення економіки Китаю забезпечувалося глобальним попитом на компʼютерні монітори та консолі, вироблені в країні, пише The New York Times. Цей попит зберігається, оскільки американці, які отримали держдопомогу, прагнуть витрачати гроші на меблі, електроніку та інші товари, вироблені на китайських фабриках. Відновленню також сприяють інфраструктурні проєкти всередині Китаю. Зокрема, будівництво автомагістралей і залізниць забезпечило короткостроковими робочими місцями. Крім того, зміцнити економічну активність допоміг продаж нерухомості.

Наразі китайська влада намагається стимулювати споживачів повернутися до допандемічного способу життя. Очікується, що в кінці року попит на китайський експорт знизиться. На відміну від більшості розвинених країн, які роздають гроші громадянам, Китай наказав державним банкам кредитувати підприємства і запропонував податкові пільги.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні