Категорія
Новини
Дата

Експорт ІТ-послуг попри війну зріс на 27%. Загалом експорт послуг залишається на рівні минулого року – Опендатабот

1 хв читання

IT-послуги – єдина сфера бізнесу, яка зросла у поточному році в порівнянні з 2021 роком – на 27% (січень-травень 2022 року), йдеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот. Наразі ІТ складає майже половину від всього обсягу експорту послуг.

Ключові факти

  • За пʼять місяців поточного року частка IT у всьому експорті послуг склала 46%. Для порівняння, рік тому цей показник складав 37%.
  • З січня по травень 2022 року весь експорт послуг залишився на рівні відповідного періоду минулого року – $6,8 млрд. Водночас експорт товарів впав на 20% – з $22,5 млрд до $17,9 млрд.
  • Падіння зафіксовано в основних категоріях, таких як чорні метали – 38%, продовольство – 6%.
  • Географія експорту товарів теж змінилася. У 2021 році частки Європи та Азії в загальному обсязі були майже однакові – 38% і 40% відповідно. Натомість в 2022 році частка Європи зросла удвічі та експорті склала 78% (понад $2 млрд з $2,65 млрд).
  • Експорт до Європи за період січень-травень 2022 року збільшився на 6% порівняно з аналогічним періодом 2021 року, експорт до Азії скоротився на 86%, до Америки на 67%, до Африки на 84%, до країн СНД – на 74%.

Контекст

За перші п’ять місяців 2022 року експортна ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі $3,2 млрд, свідчать дані НБУ. При цьому, за період березень-травень, вже під час війни, обсяг експорту комп’ютерних послуг збільшився на 6% відносно аналогічного періоду попереднього року та становив $1,7 млрд.

Позитивні тенденції до зростання та стабілізації ІТ ринку продемонстрували ще показники І кварталу 2022 року, які зафіксували рекордних $2 млрд експортних надходжень та збереження обсягу експорту комп’ютерних послуг у воєнний березень на рівні 96%.

За даними IT Ukraine Association, на 1 червня 2022 року ІТ-компанії та приватні особи-підприємці, які працюють в ІТ-галузі, перерахували до зведеного бюджету України податкових платежів та зборів на суму 29,5 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні