Категорія
Новини
Дата

Експорт російського дизельного палива впав на 25% після атак дронів по НПЗ

Експорт дизельного палива з Росії продовжує падати протягом кількох тижнів після атак дронів на нафтопереробні заводи країни, пише Bloomberg. Дані компанії Kpler показують, що постачання в середньому складало 0,74 млн барелів на день за 10 днів до 13 квітня. Це приблизно на 25% нижче порівняно із середнім показником у цей період в попередні чотири роки.

Ключові факти

  • Трейдери уважно спостерігають за тим, що відбувається із потоками російського палива. Оскільки темпи переробки нафти в РФ останнім часом знаходяться поблизу 11-місячного мінімуму, існує ймовірність того, що їй, можливо, доведеться перенаправити всю сиру нафту, яку заводи не можуть переробити, на експортний ринок.
  • Хоча потоки сирої нафти зросли, існують практичні обмеження зростання цих поставок. Міністр оборони США Ллойд Остін попередив 9 квітня, що нещодавні напади України на російські нафтопереробні заводи ризикують вплинути на глобальні енергетичні ринки, і закликав Україну натомість зосередитися на військових цілях.
  • Остання атака дронів на російський нафтопереробний завод відбулася 2 квітня.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

За даними Росстату, за три тижні березня Росія втратила 10,1% виробництва бензину та майже 4% випуску дизельного пального після серії атак дронів, які зупинили переробку на НПЗ у Рязані, Сизрані та Самарі.

Атаки українських безпілотників на російські НПЗ можуть порушити баланс на світовому ринку нафтопродуктів, заявило Міжнародне енергетичне агентство. МЕА повторило заяву міністра оборони США Ллойда Остіна, який попередив, що українські атаки «можуть мати додатковий ефект» на світовому ринку нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні