Категорія
Новини
Дата

Ембарго на російський газ обійдеться Німеччині в €180 млрд – Центробанк ФРН

Негайна заборона ЄС на імпорт російського газу обійдеться Німеччині в €180 млрд втраченого виробництва цього року. Про це пише The Financial Times з посиланням на Бундесбанк, центральний банк ФРН.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Бундесбанк заявив у своєму останньому щомісячному бюлетені, що ембарго на російський газ призведе до зниження ВВП на 5% у 2022 році. Це спричинить зростання цін на енергоносії та одну з найглибших рецесій за останні десятиліття.
  • Бундесбанк припустив, що промислові споживачі не зможуть замінити російський газ альтернативними джерелами енергії три квартали поспіль. За такого сценарію інфляція, яка вже досягла максимуму в 7,3%, у 2022-му підвищиться ще на 1,5%.
  • Як пише видання, п’ятивідсотковий удар по зростанню підштовхне німецьку економіку до однієї з найбільших рецесій після фінансової кризи, оскільки загальний ВВП скоротиться на 2%. Останні прогнози Європейського центрального банку передбачали зростання в 3%.
  • Водночас група з дев’яти університетських економістів, пише The Financial Times, назвала наслідки повного енергетичного ембарго «керованими», заявивши, що це призведе до зниження ВВП Німеччини лише на 0,3–3%.

Контекст

Російська нафта наразі становить 25% німецького імпорту, порівняно з 35% до початку Росією війни проти України, а імпорт газу скоротився до 40% з 55%. Імпорт російського вугілля знизився до 25% з 50% до вторгнення.

Індекс цін виробників промислових товарів у Німеччині у березні виріс на рекордні 30,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляло Федеральне статистичне відомство ФРН. Причиною такого стрімкого підвищення цін, як зазначили у відомстві, є збільшення вартості енергоносіїв. У березні ціни на них зросли на 83,8% порівняно з тим самим місяцем минулого року. Порівняно з лютим цього року зростання становило 10,4%.

Темпи інфляції цін виробників у Німеччині більш ніж удвічі вищі, ніж у 1970-х роках – у період стагфляції, пише Financial Times. МВФ знизив прогноз зростання Німеччини на 2022 рік до 2,7%, що на 1,7% нижче попередньої оцінки. Зниження рейтингу є найбільшим серед країн з розвиненою економікою.

МВФ намагається зменшити занепокоєння, що світовій економіці знову загрожує стагфляція. Пʼєр-Олівʼє Гуріншас, новий головний економіст МВФ, заявив, що ризик нафтового шоку в стилі 1970-х зараз нижчий, оскільки світ менше залежить від нафти. Проте німецька промисловість значною мірою залежить від імпорту російського природного газу.

Про газове ембарго Євросоюзу поки що не йдеться. Він готує поступове нафтове ембарго проти Росії, яке можуть схвалити після другого туру французьких президентських виборів 24 квітня, повідомляв New York Times. Росія щодня експортує 2,5 млн барелів нафти до ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні