Категорія
Новини
Дата

Енергетичний шантаж Путіна зазнає невдачі завдяки теплій зимі у Європі – Bloomberg

Плани російського президента Володимира Путіна потіснити Європу за рахунок використання енергії як зброї, схоже, зазнають невдачі принаймні на даний момент, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мʼяка погода, ширше коло постачальників та зусилля щодо зниження попиту допомагають Європі, оскільки запаси газу все ще майже повні, а ціни впали до довоєнного рівня. Після різкого розвороту минулого місяця Європа, ймовірно, вже пережила найгірший період кризи.
  • Поєднання умов, у тому числі проблеми Китаю з Covid, які притупили конкуренцію за вантажі СПГ, знизять інфляцію, стабілізують економічні перспективи Європи і залишать Кремлю менше важелів впливу на союзників України.
  • У той час як різке похолодання або перебої з постачаннями все ще можуть спричинити безлад на енергетичних ринках, зростає оптимізм щодо того, що тепер Європа зможе пережити цю і наступну зиму. «Наскільки ми можемо судити, небезпеці повного економічного краху, головного краху європейської промисловості вдалося запобігти», — заявив під час конференції міністр економіки Німеччини Роберт Габек.
  • У Німеччині сховища заповнені приблизно на 91%, порівняно з 54%, рік тому.
  • Енергозберігаючі заходи в промисловості та домашньому господарстві, а також найвищі січневі температури за останні десятиліття допомогли зберегти цю подушку безпеки.
  • Очікується, що споживання в Європі буде приблизно на 16% нижче від середнього пʼятирічного рівня протягом 2023 року, йдеться у звіті Morgan Stanley.

Контекст

Криза, спровокована вторгненням Росії в Україну в лютому минулого року, вже коштувала Європі майже 1 трлн доларів через зростання цін на енергоносії. У відповідь уряди надали допомогу у розмірі понад 700 млрд доларів, щоб допомогти компаніям та споживачам впоратися з ударом. Вони також щосили намагалися позбутися залежності від російської енергії, особливо природного газу.

Євросоюз більше не імпортує вугілля та сиру нафту з Росії, а постачання газу значно скоротилося. Блок заповнив частину прогалини за рахунок збільшення постачання з Норвегії та постачання скрапленого природного газу з Катару, США та інших виробників.

Глобальна енергетична криза та відмова від російського трубопровідного газу збільшили попит на СПГ із США, що також може допомогти у будівництві кількох нових експортних проектів на узбережжі Мексиканської затоки.

Експорт російського газу до Європи трубопроводами цьогоріч різко впав до пострадянського мінімуму, оскільки його найбільший покупець скоротив імпорт через війну в Україні, а магістральний газопровід був пошкоджений вибухами, про це свідчать розрахунки Reuters та дані «Газпрому». Один із попередніх мінімумів продажів газу у далеке зарубіжжя був 1995 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні