Категорія
Новини
Дата

Енергетичний шантаж Путіна зазнає невдачі завдяки теплій зимі у Європі – Bloomberg

2 хв читання

Плани російського президента Володимира Путіна потіснити Європу за рахунок використання енергії як зброї, схоже, зазнають невдачі принаймні на даний момент, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Мʼяка погода, ширше коло постачальників та зусилля щодо зниження попиту допомагають Європі, оскільки запаси газу все ще майже повні, а ціни впали до довоєнного рівня. Після різкого розвороту минулого місяця Європа, ймовірно, вже пережила найгірший період кризи.
  • Поєднання умов, у тому числі проблеми Китаю з Covid, які притупили конкуренцію за вантажі СПГ, знизять інфляцію, стабілізують економічні перспективи Європи і залишать Кремлю менше важелів впливу на союзників України.
  • У той час як різке похолодання або перебої з постачаннями все ще можуть спричинити безлад на енергетичних ринках, зростає оптимізм щодо того, що тепер Європа зможе пережити цю і наступну зиму. «Наскільки ми можемо судити, небезпеці повного економічного краху, головного краху європейської промисловості вдалося запобігти», — заявив під час конференції міністр економіки Німеччини Роберт Габек.
  • У Німеччині сховища заповнені приблизно на 91%, порівняно з 54%, рік тому.
  • Енергозберігаючі заходи в промисловості та домашньому господарстві, а також найвищі січневі температури за останні десятиліття допомогли зберегти цю подушку безпеки.
  • Очікується, що споживання в Європі буде приблизно на 16% нижче від середнього пʼятирічного рівня протягом 2023 року, йдеться у звіті Morgan Stanley.

Контекст

Криза, спровокована вторгненням Росії в Україну в лютому минулого року, вже коштувала Європі майже 1 трлн доларів через зростання цін на енергоносії. У відповідь уряди надали допомогу у розмірі понад 700 млрд доларів, щоб допомогти компаніям та споживачам впоратися з ударом. Вони також щосили намагалися позбутися залежності від російської енергії, особливо природного газу.

Євросоюз більше не імпортує вугілля та сиру нафту з Росії, а постачання газу значно скоротилося. Блок заповнив частину прогалини за рахунок збільшення постачання з Норвегії та постачання скрапленого природного газу з Катару, США та інших виробників.

Глобальна енергетична криза та відмова від російського трубопровідного газу збільшили попит на СПГ із США, що також може допомогти у будівництві кількох нових експортних проектів на узбережжі Мексиканської затоки.

Експорт російського газу до Європи трубопроводами цьогоріч різко впав до пострадянського мінімуму, оскільки його найбільший покупець скоротив імпорт через війну в Україні, а магістральний газопровід був пошкоджений вибухами, про це свідчать розрахунки Reuters та дані «Газпрому». Один із попередніх мінімумів продажів газу у далеке зарубіжжя був 1995 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні