Витрати країн Європи на боротьбу з енергокризою перевищили €700 млрд – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Витрати країн Європи на боротьбу з енергокризою перевищили €700 млрд – Bloomberg

Shutterstock

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, пише Bloomberg. Більше третини витрат припадає на Німеччину.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, з вересня 2021 року країни ЄС виділили близько €600 млрд підтримки, щоб захистити споживачів від різкого зростання витрат. У листопаді ця сума зросла на €50 млрд порівняно з підрахунками минулого місяця.
  • Ці витрати майже еквівалентні знаковій програмі спільного випуску облігацій ЄС, запущеній, щоб допомогти пом’якшити економіку регіону від пандемії коронавірусу. 
  • Більше третини витрат – €264 млрд – припадає на Німеччину, у неї ж найбільша частка допомоги у ВВП (7,4%). 
  • Велика Британія витратила майже €100 млрд, Італія €90 млрд, Франція – майже €70 млрд.
Європа вже виділила на боротьбу з енергокризою понад $700 млрд

Інфографіка: Bloomberg

Контекст

Цього місяця міністри енергетики ЄС планують провести останню із серії екстрених зустрічей, щоб підписати пакет заходів щодо стримування наслідків високих цін на природний газ. Цю ініціативу було призупинено, оскільки країни намагалися вирішити суттєву розбіжність щодо рівня граничної ціни, зазначає Bloomberg.

Одночасно країни розглядають обмеження ціни на експорт сирої нафти з Росії. Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, про це він заявив під час виступу на міжнародному симпозіумі «Європейська ідея». Наразі у ЄС обговорюють діапазон цін у $65–70 за барель.

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії з початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до девʼятого пакету санкцій ЄС.

Напередодні джерела Politico повідомили, що Єврокомісія вже цього тижня може розпочати переговори з країнами ЄС щодо підготовки нових санкцій проти Росії. Країни обговорять, що саме входитиме до девʼятого пакету санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні