Категорія
Новини
Дата

Україна готова до сценарію, що Росія зупинить транзит газу протягом зими – Галущенко

Росія будь-якої миті може зупинити транзит газу. Україна до цього готова і розраховує на стабільний імпорт газу з ЄС, щоб уникнути кризового сценарію. Про це в інтерв’ю Forbes розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна давно враховує те, що Росія може зупинити транзит будь-якої мить. «Ці ризики прораховані», – каже Герман Галущенко.
  • Ризики припинення транзиту – одна з причин необхідності імпорту протягом опалювального сезону. Для підтримки достатнього тиску у трубі буде потрібен певний обсяг газу. «Це невеликий обʼєм, але він має бути».
  • Наразі Росія продовжує транспортувати газ через Україну.

Контекст

Україна та Росія підписали газовий контракт напередодні 2020 року. Умови – гарантовані мінімальні обсяги транзиту газу на рівні 65 млрд кубометрів у 2020 році і по 40 млрд кубометрів – у 2021–2024 роках. Контракт розрахований на п’ять років із можливою пролонгацією ще на 10 років.

У ніч перед початком повномасштабної війни 24 лютого Росія удвічі наростила транзит, майже досягнувши максимально допустимого рівня за контрактом, повідомив Герман Галущенко.

У травні через втручання російських військових у роботу газотранспортної системи Україна зупинила транзит з Росії за одним з двох напрямків, який проходить тимчасово окупованою територією. Тоді «Газпром» погрожував скоротити обсяг транзиту газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні