Експорт російського трубопровідного газу до Європи впав до мінімуму 90-тих /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Експорт російського трубопровідного газу до Європи впав до мінімуму 90-тих

Getty Images

Експорт російського газу до Європи трубопроводами цьогоріч різко впав до пострадянського мінімуму, оскільки його найбільший покупець скоротив імпорт через війну в Україні, а магістральний газопровід був пошкоджений вибухами, про це свідчать розрахунки Reuters та дані «Газпрому». Один із попередніх мінімумів продажів газу у далеке зарубіжжя був 1995 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Газпром» повідомив, що його експорт за межі колишнього Радянського Союзу цього року досягне 100,9 млрд кубометрів. Це падіння більш ніж на 45% порівняно зі 185,1 млрд кубометрів у 2021 році і включає постачання до Китаю трубопроводом «Сила Сибіру», яким минулого року «Газпром» поставив 10,39 млрд кубометрів.
  • Прямий експорт російського газу до Німеччини, найбільшої економіки Європи, було зупинено у вересні після вибухів на газопроводі «Північний потік» у Балтійському морі.
  • Постачання російського газопроводу в обсязі 100,9 млрд кубометрів, які «Газпром» визначає як експорт у «далеке зарубіжжя» або за межі колишнього Радянського Союзу, є одними з найнижчих з часів розпаду Радянської держави 1991 року. За даними «Газпром експорту», один із попередніх пострадянських мінімумів продажів газу «Газпромом» у «далеке зарубіжжя» був 1995 року на рівні 117,4 млрд кубометрів.
  • Росії вдалося компенсувати зниження імпорту газу до Європи вищими цінами на енергоносії, оскільки доходи її бюджету від нафти та газу підскочили більш ніж на третину за перші 10 місяців року.
  • «Газпром» також заявив, що його видобуток газу в 2022 році очікується на рівні 412,6 млрд кубометрів, що менше порівняно з 514,8 млрд кубометрів у 2021 році, коли він досяг 13-річного максимуму.
  • Водночас Росія нарощує обсяги продажів скрапленого природного газу (СПГ) морем, в основному завдяки заводу «Ямал СПГ» в Арктиці, очолюваному «Новатеком».

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня, після ремонту прокачування так і не поновилося. Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що проблеми із постачанням газу газогоном «Північний потік» зникнуть після того, як буде знято санкції, що перешкоджають обслуговуванню трубопроводу.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнгольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік». 

Російський «Газпром» зберіг стабільні доходи від продажу газу, оскільки зростання цін компенсувало рішення скоротити постачання до Європи. Компанія зараз постачає до ЄС близько 84 млн кубометрів на день через Україну та Туреччину, порівняно із середнім показником у 480 млн на день торік

«Газпром» з 1 січня по 15 грудня 2022 року видобув 394,1 млрд кубометрів газу, що на 19,6% менше, ніж минулого року. Водночас експорт до країн далекого зарубіжжя впав на 45,1%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні