США наздогнали Катар в рейтингу експортерів СПГ, найбільшим імпортером стала Японія – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США наздогнали Катар в рейтингу експортерів СПГ, найбільшим імпортером стала Японія – Bloomberg

Getty Images

У 2022 році США наздогнали Катар як найбільшого у світі експортера скрапленого природного газу (СПГ), що стало важливою віхою для швидкого зростання Америки як основного постачальника палива, пише Bloomberg. Водночас Японія випередила Китай і стала найбільшим імпортером СПГ у минулому році.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними відстеження суден, зібраних агентством, у 2022 році обидві країни експортували по 81,2 млн т. Хоча це скромне зростання для Катару, це знаменує собою величезний стрибок для США, які тільки-но почали експортувати СПГ з 48 штатів у 2016 році і майже одразу стали домінуючою силою в галузі.
  • США були б найбільшим у світі експортером СПГ, якби не пожежа на експортному заводі Freeport у Техасі, через яку завод було закрито з червня. Планується, що обʼєкт відновить роботу наприкінці цього місяця, що зміцнить позиції США як найбільшого експортера палива.
  • Зазначається, що США необхідно створити набагато більше експортних потужностей СПГ, якщо вони хочуть утриматися у топі до кінця цього десятиліття. Катар знаходиться у процесі величезного розширення своїх виробничих потужностей, що може зміцнити його позицію лідера СПГ із 2026 року. Австралія готова залишатися третім за величиною постачальником у світі.
  • У ході чергової перестановки Японія випередила Китай і стала найбільшим імпортером СПГ у 2022 році. Китайські обмеження щодо COVID підірвали попит на паливо, в той час, як японські конкуренти запасли газ, щоб підготуватися до зими.

Контекст

Глобальна енергетична криза та відмова від російського трубопровідного газу збільшили попит на СПГ із США, що також може допомогти у будівництві кількох нових експортних проектів на узбережжі Мексиканської затоки.

Минулого року Велика Британія домовилась із США про збільшення поставок скрапленого газу. Президент США Джо Байден та очільник британського уряду Ріші Сунак досягли угоди щодо збільшення експорту газу зі США до Великої Британії в межах спільних зусиль зі скорочення рахунків та обмеження впливу Росії на постачання енергоносіїв на Захід.

У листопаді 2022 року стало відомо, що Європа імпортує рекордну кількість російського СПГ, що свідчить про те, що регіон не позбувся своєї залежності від країни щодо палива, навіть незважаючи на те, що потоки газу трубопроводами практично припинилися.

Експорт російського газу до Європи трубопроводами цьогоріч різко впав до пострадянського мінімуму, оскільки його найбільший покупець скоротив імпорт через війну в Україні, а магістральний газопровід був пошкоджений вибухами, про це свідчать розрахунки Reuters та дані «Газпрому». Один із попередніх мінімумів продажів газу у далеке зарубіжжя був 1995 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні